Kops

Wednesday, August 09, 2006

KÄYTTÖKELPOINEN PSYKOLOGIA

.


Moni käyttäytymistieteilijä on aloittanut opintonsa laboratorion rottakokeista. Rottien käyttäytymisessä havaitaan samoja lainalaisuuksia kuin ihmistenkin. Ennen kuin suututte ajatelkaa tätä. Rotta oppii saamaan makupaloja painamalla nappia tai menemällä tiettyä reittiä. Samoin se oppii välttämään sähköiskuja kun ei koske johonkin vipuun. Palkinnot ja rangaistukset.

Nekin jotka ovat kärkkäitä leimaamaan psykologian roskaksi varmaan myöntävät että tuo sama kaava pätee ihmisiin. Joka päivä pyrimme saamaan mitä haluamme ja pyrimme välttämään sitä mitä emme halua. Keinot eivät välttämättä ole yhtä yksinkertaisia kuin rotilla. Teemme työtä, jotta saamme rahaa, jolla ostamme ruokaa ja toteutamme muutenkin mielihalujamme. Pidättäydymme haukkumasta hankalia asiakkaita, jotta meitä ei eroteta.

Ihminen oppii nuo temput jo hyvin varhain elämässä, ja toistaa sitten niitä temppuja jotka tehoavat. Annan pari esimerkkiä.

Vauva itkee ja äiti nostaa hänet syliin. Todella nopeasti vauva oppii että itkemällä pääsee syliin. Vähän vanhempana lapsi oppii että kun kiukuttelee, vanhemmat antavat hänelle kaiken mitä hän haluaa, kunhan äksyily loppuu. Jos ajattelemme niitä rottakokeita, tässä asetelmassa molemmat osapuolet ovat rottia. Yhdet tekevät temppuja saadakseen haluamansa ja toiset tekevät temppuja jotta ei-toivottu toiminta loppuisi.

Tuo mielessäni havainnoin seuraavaa sivusilmällä lyödessäni golfpalloja harjoituskentällä. Viereiseen tilaan saapui isä poikansa ja tyttärensä kanssa. Arviolta 7-vuotiaan tytön mankuva ääni kuului matkan päästä. Hän selitti jo ennakkoon valittavalla äänellä että ei halua sitä ja sitä mailaa, hänen täytyy saada lyödä ensin ja niin edelleen. Isän ja pojan (ehkä 15-vuotias poika) kasvot olivat vakavat, eikä heistä kenelläkään ollut hauskaa minun nähdäkseni.

Perheen miespuoliset jäsenet toimivat kuin sätkynuket kun heitä määräiltiin ja ohjailtiin. Porukalla lähdettiin hakemaan klubitalosta juotavaa tytölle ja ties mitä. Mankuva ääni halkoi ilmaa. Kyllä oli hyvin opettanut pojat tekemään temppuja! Kärsivä perhe eikä kenelläkään ollut mukavaa, paitsi ehkä äidillä joka sai pienen helpotuksen kotiin jäämällä.

Tyttö toistaa tuota temppua koska se tehoaa. Jos hänet jätettäisiin täysin huomiotta, hän lakkaisi lopulta vinkumasta. Ensin seuraisi iso protesti ja kohtaus, mutta ilman tehoa käyttäytyminen loppuisi varmasti.

Lasten kasvatuksessa kannattaa olla viisaampi ja kehittyneempi kuin rotta, ja toimia pitkällä tähtäyksellä eikä sillä periaatteella että saadaan heti helppo ratkaisu. Ei lasta voi sillä tavalla valmistaa elämään että kaiken saa mankumalla. Ei oikea elämä niin toimi. Tai jos toimiikin perheessä, tai sitten myöhemmin parisuhteessa, niin se on kärsimystä eikä elämisen arvoista elämää.

Onko tuttu kuvio: Aviomies tekee kaikkensa jotta välttyisi vaimon nalkutukselta? Käytännössä välttelee keskusteluja ja vaimoa, ja viihtyy yhä kauemmin työpaikalla? "Toimiva" ihmissuhde?

MINUT LÖYTÄÄ TÄSTÄ LÄHTIEN NÄISTÄ OSOITTEISTA:

ARKITERAPEUTTI KOPS

RITA
.
.

14 Comments:

 • Ylläoleva tekstisi on täyttä asiaa. Vanhemmilla täytyy olla suunta ja selkärankaa, tai marina saa lumivyöryn otteet.
  Kommentoit minulle Kopsina, joten vastaan kommenttiisi tässä. Heti kun olin postannut kirjameemiin eräästä tietystä kirjasta, aloin tuntea, että taisinkin itse asiassa olla mainostamassa kys. kirjaa. Vaikka negatiivinen mainonta ei myynyt kenkiä, se saattaa myydä pska-kirjaa. Kumma juttu. Poistin postauksen. Hyvä, että huomautit asiasta, kiitos.

  By Blogger SIKURI, at 4:32 PM  

 • Arkiterapeutti puhuu asiaa!

  By Blogger Ansku, at 6:18 PM  

 • Sikuri,

  Yllätit minut reaktiollasi meemijuttuun. Erittäin positiivista. Kunpa useammat tajuaisivat että kaikesta mitä sanomme ja kirjoitamme voi jäädä ajatuksia kuulijan tai lukijan päähän.

  Ah, onneksi en enää muista siitä kuin kaksi vampyyriä, ja nehän ovat melkein kuin Batman :)

  Ansku,

  Kiitti kannustuksesta!

  By Blogger Kops, at 6:31 PM  

 • Juuri niin, lempeästi ja päättäväisesti.
  Ei omaa kiukkuaan tai vihamielisyyttään ilmeillä ja eleillä lapselle viestittämällä.
  Jos kerran rauhallisesti annettu, tyhjentävä kiellon selitys ei auta -se miksi jotakin asiaa ei saa, tai voi tehdä, on aikuinen kuitenkin viimekädessä se, joka kantaa vastuun seurauksista.

  By Blogger Leonoora, at 6:49 PM  

 • NSU - 4efer, 5210 - rulez
  [url=http://bk-magazin.com][/url]

  By Anonymous Anonymous, at 8:31 PM  

 • Sinulla on vanhentunut kotisivulinkkini vielä. :-D

  By Anonymous Sebastian, at 2:23 PM  

 • Niin on mutta en pääse enää muokkaamaan tämän vanhan blogin tietoja.

  By Blogger Rita, at 6:38 AM  

 • Siiskö se itku loppuu, jos isä ei otakaan itkevää vauvaa syliin....? Noin sanottiin ja uskottiin 1950-luvulla. Silloin vielä 1960-luvulla luultiin, että vauvoilla ei ole tunnetta, eivät tunne kipua, puudotus turhaa!

  Vuonna 2008 tiedetään enemmän. Vauvoistakin.
  Turvallinen vauva ei itke.

  By Anonymous Hannele, at 1:43 PM  

 • Jos 7-vuotias tyttö otettaisiin alusta asti huomioon ja kuunneltaisiin, saisi hänestä kivan pelikaverin. Tyttö on epävarma, koska on oppinut, että kukaan ei välitä. Turvalliset lapset eivat mangu.

  Mankujilla on kuurot vanhemmat. Vanhemmat jotka keskustelevat ja kuuntelevat lapsiansa, eivät saa mankujia perheeseensä. Näitäkin tapauksia näkee.

  By Anonymous Hannele, at 1:48 PM  

 • Hieno valokuva.

  By Blogger Hanneles paradis, at 1:54 PM  

 • Kiitos kommentoinnista, Hannele. Se ei ollut mitään mankumista :)

  By Blogger Rita, at 10:00 AM  

 • "Arviolta 7-vuotiaan tytön mankuva ääni kuului matkan päästä."

  By Anonymous Hannele, at 1:14 PM  

 • Siis tarkoitin että sinun kommenttisi ei ollut mankumista :)

  By Blogger Rita, at 11:55 AM  

 • As a result of submission prowess in the world wide web, article marketing is becoming a remarkably effective means for advertising your organization. Regardless of whether you're employed as an affiliate, a group marketing expert as well as being a straightforward blog writer trying to get some advert click throughs, article promotion will bring from the website traffic, only if you know what you're performing. What follows is a commence to several of the points you might want to find out about article writing.

  To maintain your article writing endeavours clean, vary the formats of your own articles regularly.[url=http://www.sunglassesokcheap.com]discount oakley sunglasses[/url] Usually do not get complacent and stuff new articles into the same solution again and again. Use tip databases, how-to's, anecdotes and other archetypes to provide selection to your content articles. Not only can assorted article formats retain your readers' fascination, but also you will find them far more fascinating to make using this method.

  Should you be creating to obtain your posts into syndication, then you definitely don't have to pay as much awareness of retaining your keywords front side and center inside an article.[url=http://www.sunglassesokcheap.com]oakley sunglasses outlet[/url] Design your information for your readers. In syndication, your ratings will come from the link backs, in order to mostly neglect together with your keywords and phrases again and again.

  A great way to market your weblog on the web is by submitting content articles to other websites below your "nom de plume." The importance is two-retract: initially, you will build your status being an expert with your discipline. Second,[url=http://www.sunglassesokcheap.com]oakley sunglasses[/url] if visitors come to be fans of your own articles in one internet site, they will likely gradually migrate for your blog site to read much more of your content.

  Building a write-up might be likened to creating a residence, and article internet marketers would thrive to keep in mind this.[url=http://www.sunglassesokcheap.com]oakley sunglasses outlet[/url] You need to start off by drawing up a strategy, after which adhere to that up by laying the foundation. Then it's time for your structure and also the completing touches. After it's all constructed, it's time for a nice evaluation.

  When you begin creating articles for marketing with articles, there are actually you are a lot more prolific when you just sit down and write.[url=http://www.sunglassesokcheap.com]oakley sunglasses[/url] Don't get worried excessive about structure at first. Just obtain your thoughts on digital "pieces of paper." With an excellent term processing program, it's very easy to merely transfer information close to and edit it readily, there is no cause to pressure around formatting.

  Be sure you know the relation to services to the article promotion internet directories you intend on employing, prior to starting composing articles. Some of the bigger directories are very strict regarding bare minimum expression matter and good quality.[url=http://www.sunglassesokcheap.com]oakley sunglasses outlet[/url] Some will usually take content which have not been released anywhere else, even though specific versions will let you article your articles in other places, if they get initial break their way.

  Now that you know a little bit more about marketing with articles, start to put some of these suggestions into practice. Because they start to get results for your enterprise starts to increase, you can check out more helpful suggestions and continue to expand your existence. The heavens truly may be the restrict how much your organization can expand.[url=http://www.sunglassesokcheap.com]discount oakley sunglasses[/url]

  By Anonymous Anonymous, at 4:17 PM  

Post a Comment

<< Home