Kops

Wednesday, June 21, 2006

KIUSAAMISESTA

.


KILTIN TYTÖN BLOGISSA oli keskustelua kiusaamisesta. Kiltti tyttö kysyy että jos lapset kiusaavat ymmärtämättömyyttään, miten on mahdollista että vielä aikuisetkin kiusaavat?

Se on hyvä kysymys. Lapsi on kasvava kehittyvä olento jolle muotoutuu jossain vaiheessa myötäelämisen kyky, moraali ja monet muut tunteet ja piirteet, jotka hänellä sitten on kun hän on kokonainen aikuinen. Vai meneekö se noin? Onko tuo vain ihanne ja standardi. kuten jotkut neuvolan normit, jotta olisi joku viitekehys mihin verrata ja suhteuttaa ja mahdollisesti pyrkiä?

Jotta ihminen ei olisi kenenkään kiusaaja, mielestäni hänellä tulee olla pitkälle kehittynyt myötäelämisen kyky. Ne joilta se puuttuu kokonaan tai lähes kokonaan, saattavat olla psykopaatteja, luonnehäiriöisiä, puolison alistajia ja hakkaajia. Yhdistän ensin mainitut mielessäni niihin joilla on terve itsetunto, ja jälkimmäiset itsetunnoltaan heikkoihin. Välimaastoon mahtuu kaikenlaista, esimerkiksi työpaikkakiusaajia.

Ilmiöitä joita on vaikea hyväksyä ja käsittää kiusaamisessa on se miten sivulliset kieltäytyvät näkemästä ongelmaa ja kääntävät katseensa muualle, ja ne joiden vastuualuetta olisi asettaa kiusaajat edesvastuuseen, pakoilevat vastuutaan. Erityisen ällöttävää on uhrin syyllistäminen.

Yllätysmomentteihin kuuluu se kun kiusaajaa vaaditaan vastuuseen ja käy ilmi että hän ei ole lainkaan tajunnut että uhri on kärsinyt. Minusta oudon yllättävää on myös kun kiusaaja väittää ihan tosissaan kiusatun aihettaneen tilanteet itse. Yksi iso yllätys on tapaus jolloin työpaikalla käy ilmi että se joka on valittanut tulleensa kiusatuksi onkin koettu kiusaajaksi.

Osa kiusaamistapauksia on väärinkäsityksiä siinä mielessä että huumori on tarkoitettu hauskaksi, mutta se onkin häirinnyt ja kiusannut sitä joka on siitä joutunut osalliseksi.

Koulukiusaaminen on kammottavaa kun kouluun on mentävä joka päivä.

Työpaikkakiusaaminen on ahdistavaa kun töissä käydään niin usein.

Henkinen väkivalta kotona on sanoinkuvaamattoman kauhea ajatus.

Teen voitavani omalla alallani kouluttajana ja kasvattajana. Valistus, informaatio, konkreettiset tutkimustulokset ja raportit siitä miten kiusaamistapauksia on ratkaistu ja pitäisi ratkaista... kiitos, niitä lisää. Kotikonsteja jokaiselle, please. Neuvoja siihen miten voi puuttua kiusaamiseen kun sitä kohtaa sivullisena tai joutuu itse sen kohteeksi. Vähän vinkkejä siihenkin että varoo olemasta kenenkään kiusaaja huomaamattaan. Ei koskaan tiedä mikä voi loukata toista ihmistä. Noissa jutuissa olisi eduksi tuntea ihmisen psykologiaa ja mekaniikkaa. Olemme ihmeellisen ristiriitaisia olentoja, kuten muualla juuri totesin postauksessani YMPÄRI ÄMPÄRI .

.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home