Kops

Tuesday, May 16, 2006

TAHDONVOIMA

.


Pari kannustuksen sanaa blogikaverille joka yrittää lopettaa tupakoinnin.

Kun yrittää riippuvuudesta tai jostain tavasta eroon on ikävä fakta että pelkkä tahdonvoima ei kanna kovinkaan pitkälle. Dieettiä yrittäneet ovat saaneet sen kokea, jotkut useaankin otteeseen. Edestakaisin, ylös ja alas, eteen ja taakse, souda ja huopaa, päätös pitää, päätös ei pidä. Äh, mitä sitä yrittämäänkään? Joka kuuseen kurkottaa...

Jaa että missä ne kannustuksen sanat viipyvät?

Eilen kun aloin röökilakkoa yrittävää kannustaa, muistuttamisesta seurasi muistaminen ja heppu painui parvekkeelle tupakalle. Jos olisi vähän aikaa malttanut olisin voinut kertoa että tupakanhimo, samoin kuin ruuanhimokin, tulevat sykäyksittäin, ja itsensä kiusaaminen sen ajan kun himo kestää, kannattaa, koska se menee nopeasti ohi.

Yleensä ottaen ei kannata nojautua pelkkään tahdonvoimaan. Avain riippuvuudesta irtomiseen on että riippuvuus korvataan jollain muulla. Onko se sitten juoksulenkki tai kuntosalille tai helluntaiseurakuntaan meno se riippuu jokaisen omasta valinnasta. Mikä kenellekin sopii.

Salista tuli mieleen erään tuttavan kertomaa. Hänen viereisen talon naapurinsa, noin 90-vuotias nainen, puhui salille menosta kun tuttavani tervehti aidan yli. Tuttava kovasti mielessään ihmetteli miten niin vanha nainen kävi salilla kunnes eräänä päivänä kävi ilmi että kyseessä oli Jehovantodistajain Valtakunnansali. Hauskaa.

Paitsi dieetti ja röökilakko, myös kielten itseopiskelu kuuluu niihin yritelmiin joissa pelkkä tahdonvoima ei pitkälle kanna. Puhun niistä tarkemmin kieltenopettajan blogeissani.

Rita Mentor

RitaMaestra

8 Comments:

 • Voihan kaikenlaisista riippuvuuksista päästä vapaaksikin! Koska jos aina korvaa riippuuvuuden jollain muulla, ei koskaan löydä sitä syytä riippuvuudelle.

  On kyllä pelottavaa olla sen ahdistuksen kanssa yksin, joka tulee kun riippuvuuden kohde riistetään pois (viina, ruoka, tupakka, ihminen, urheilu, netti).

  Miksi tupakoin?
  Miksi syön liikaa?
  Miksi ahdistaa, jos en käy lenkillä?
  Miksi roikun netissä?
  Miksi juon viinaa?
  Miksi ahdistaa, jos on yksin ja erossa jostakin tietystä ihmisestä liian kauan?

  Minun paheeni enää on tuo netti. Hih, vain yksi riippuvuus siis on jäljellä.

  Sen jälkeen on vain minä ja tyhjyys.

  Mitäs Dr. Phil asiaan sanoisi?

  By Blogger Hahmo, at 2:08 PM  

 • Hmm. Poltin eilen kuttuunnuksissani yhden tupakan - otti aika raskaasti aivoon eräs hommeli, joten pistin parin minuutin ajaksi elämän risaiseksi. Lopetin puolitoista vuotta sitten röökaamisen, ja aion kyllä pysytellä siitä jatkossakin erossa. Ei yksi pölli korsteenia tee, enkä todella halua palata siihen tukkoisuuteen - puolentoista vuoden välein saatan ehkä nostalgisoida hetken. Toisinaan sitä vain muistelee sitä rutiinia omituisella haikeudella... Ihminen kaipaa toistuvia asioita.

  By Anonymous Rauli Moraali, at 3:32 PM  

 • Hahmo,

  Dr Phil nimenomaan korostaa sitä että riippuvuus korvataan jollakin. Tahdonvoima ei yksin riitä. Se vaan on kurjaa jos esim. heroiini korvataan savukkeilla. Tai tupakka korvataan ylensyönnillä.

  Rauli,

  Hehehe - "kuttuunnuksissani" - hassu sana. Onneksi olkoon kun olet lopettanut! Minullekin tulee joskus nostalgiahetki kesäisellä kadulla vanhoista muistoista kun joku polttelee savuketta... poltin pari vuotta iässä 19 - 21. Never again.

  By Blogger Kops, at 3:59 PM  

 • "Avain riippuvuudesta irtomiseen on että riippuvuus korvataan jollain muulla."

  Olinko noin läpinäkyvä? Voi ei!

  En oikein usko, että riippuvuuden kannattaa korvata riippuvuudella - tässä kehässä ei riippuvuuksista tule koskaan loppua. Tosin onhan porkkanansyönti miedompi riippuvuus kuin tupakointi.

  By Blogger Sebastian, at 4:08 PM  

 • Ihminen taitaa väkisinkin olla riippuvaista tyyppiä. Ehkä halutaan ankkuroida oma habitus johonkin toistuvaisuuden verkkoon - koostuu se sitten kahvikupeista tai blogien seurannasta tai iltauutisista tai aamulehdestä...

  Toiset riippuvuudet ovat vahingollisempia kuin toiset (ja fyysisiä vieroitusoireita aiheuttavat niitä joista ensinnä eroon kannattaa pyristellä), mutta ei taida kukaan olla täysin vapaa, vaikka ei olisi ainuttakaan pahetta hihassa roikkumassa. Kannattaa varmaan itse kunkin aika ajoin tarkistaa oman riippuvaisuutensa laatu?

  By Anonymous Rauli Moraali, at 4:11 PM  

 • Ups, viestintä taisi vähän pätkiä. Sorry, my dear boys. En tarkoittanut sanoa että yksi riippuvuus kuuluu korvata toisella riipppuvuudella, vaan että kun luopuu riippuvuudesta esimerkiksi tupakkaan, pelkkä ilmanolo tahdonvoimalla ei riitä, vaan tilalle täytyy ottaa jotain muuta toimintaa. Porkkanansyönti ei ole hassumpi esimerkki:D Ei kai siitä voi tulla riippuvaiseksi. (Iskee silmää)

  By Blogger Kops, at 5:55 AM  

 • Hmm I love the idea behind this website, very unique.
  »

  By Anonymous Anonymous, at 3:26 AM  

 • Great site lots of usefull infomation here.
  »

  By Anonymous Anonymous, at 3:30 AM  

Post a Comment

<< Home