Kops

Saturday, May 27, 2006

MONI KAKKU PÄÄLTÄ LORDI

.

Kakkua

Lordin ulkoisesta olemuksesta on esitetty jos jonkinlaista näkemystä. Kuka näkee heidät saatananpalvojina, kuka zombieina, kuka fantasiaelokuvan tai science fictionin hahmoina. Halloween tulee myös mieleen. Pyhäinpäivä ja haudoista nousevat esi-isät ja -äidit.

Blogista KATKEILEVAA AJATUSVIRTAA voi lukea kirjattuna yhdenlaista esitystä, mistä tässä katkelma:

“Nämä Lordin esittämät hirviöt näyttävät olevan lähinnä kuvia ihmisen kaksoisolennoista. Vanhan henkisen tiedon mukaan kaksoisolennot tai kaksoiskulkijat ovat se osa ihmistä, joka kantaa meidän kaikki kehittymättömät tai rumat energiamme. Ellei tällaista välivarastoa näille energioille olisi, meillä ei voisi olla niin pysyvää ulkomuotoa kuin nykyisin...”

Kun vielä mainitsen sadun Kaunotar ja hirviö, Lordia on taidettu katsoa ainakin estetiikan, psykologian, teatterin, kansanperinteen, henkisyyden ja filosofian kannalta.

Lisää: Rita Mentor

6 Comments:

 • Mainitsemasi näkökulma hirviöihin on mielenkiintoinen. Koko viesti, mikä linkin takaisessa blogissa 'katkeilevaa ajatusvirtaa' mainitaan, kuuluu itselleni vieraaseen new age - tai uusi henkisyys -ajatteluun.

  Mutta ajatus siitä, että tullakseen täydeksi ihmiseksi, ihmisen on opittava hyväksymään ja tuntemaan myös pimeä puoli itsestään. Kristillinen puheenparsi käyttää tästä sanaa synti. Realistiseen ihmiskäsitykseen kuuluu ikävien asioiden näkeminen itsessään.

  Eli jos tulkitsen tätä kaksoisolentoteoriaa omalle kielelleni, Lordimmaskit näyttävät aikamme fariseuksille heidän epähienot piirteensä. Osa siitä on sellaista minkä läsnäolo on vain hyväksyttävä - sitä ei voi siis parannuksen teollakaan poistaa. Mutta osa varmaan on sellaista, että siihen voi saada myönteistä muutosta aikaan. Sen kristityt ovat aina tienneet, että enkeleiksi me emme tämän elämän aikana muutu. Synti pysyy meissä kiinni hautaan asti. Eli 'Lordi' kulkee vierellämme, vaikka emme tahtoisi. Siksi kristitylle tuonee lohtua myös se, että Kristuskin on sanonut kulkevan kanssamme.

  Saattaa olla, että vastahankaisuuteni bändin asusteihin lievenee tämän seurauksena. Tiedostan myös sen, että pappina en kymmenellä tai tuhannella saarnallakaan pystyisi samaan vaikutukseeen kuin tämä bändi. Mutta ehkäpä bändin jäsenet voisivat panostaa vähän sanomaansakin.

  By Blogger Tuomo Lindgren, at 4:36 PM  

 • Tuosta aukeaa todella paljon kiinnostavaa ajateltavaa. Ihmismieli on jännittävä. Hyvyyessä ja pahuudessa on pohdittavaa. Tuonpuoleinen askarruttaa. Samoille asioille voi olla niin erilaiset nimet että niitä ei samoiksi tajuakaan. Esimerkiksi "enkeli" saattaa olla sama kuin "tuonpuoleinen opas". En minäkään tunne uusi henkisyys - ajattelua, mutta aina sitä jotain pientä tulee kuulleeksi tai lukeneeksi sieltä sun täältä.

  Tuokin on tärkeää mitä lopuksi sanot. Vaikuttajat kuten Lordi saisivat panostaa sanomaansa, koska heidän sanansa painaa. Suosion mukana tulee vastuutakin.

  By Blogger Kops, at 3:14 PM  

 • No, mitÄ SE SANOI? Osaako se laulaa? Miksi se palkittiin? Pohdiskelu kulkee ulkonaisessa- ko?

  By Anonymous sikuri, at 2:31 AM  

 • Muhamettilainen maailma jakaa luomakunnan viiteen osaan ja olevaisen tasoon: Jumala; enkelit; dzinnit (=paholainen); ihmiset; muu luomakunta.

  Mielenkiintoista tässä sen lisäksi, että paholainen ei ole langennut enkeli vaan oma luomisen luokkansa (enkelit luotu valosta ja dzinnit savuamattomasta tulesta, ihminen saveseta). Niin mielenkiintoista on se, että jokaisella ihmisellä on oma erityinen dzinninsä, joka seuraa häntä, ja jota kutsutaan nimellä Qareen (eli seuralainen). Se on osa ihmisen koetta tässä elämässä. Tämä dzinni yllyttää hänen alhaisimpia halujaan ja yrittää koko ajan saada häntä poikkeamaan siitä, mikä on oikein.

  (tuo mukana kuleva dzinni tulee lähelle mainitsemaasi kaksoisolentoteoriaa)

  By Blogger Tuomo Lindgren, at 9:34 AM  

 • Sikuri,

  Heh. Aivan. Tämä Tuomon ja minun pohdiskelu alkoi hänen kommenttilaatikossaan maskeista, ja lähti hyvin eri suuntaan kuin Lordin maskien taakse. Sanoin jo siellä että minä en tiedä Lordista mitään. Pohdiskeluni liittyy ihmisen psykologiaan ja siihen mitä kukin luulee näkevänsä, mitä ennakkoluuloja tai odotuksia tai pelkoja KATSOJALLA on. Oma kiinnostuksen kohteeni siis ei ole Lordi henkilönä, vaan yleisössä ilmenevä ihmismieli, viestintä, psykologia jne. Ikuiset asiat, eikä yksi Euroviisuvoitto tai yksi bändi tai suomalaisuus.

  En siis pohdiskellut oikeastaan sen paremmin ulkonaista kuin sisäistäkään vaan sitä miten sitä ulkonaista havainnoidaan ja koetaan ja mitä mielikuvia siitä syntyy...

  By Blogger Kops, at 10:19 AM  

 • Tuomo,

  Tavattoman mielenkiintoista. Kyllä jokainen varmaan itsetarkkailun avulla toteaa olevansa vastakohtia ja ristiriitoja täynnä, eli tuollaiset kaksoisolento- ja seuralaisteoriat jotenkin istuvat ihmiseen. Kuten moni muukin teoria. Jännittävää olla näin arvoituksellinen.

  By Blogger Kops, at 10:28 AM  

Post a Comment

<< Home