Kops

Friday, May 12, 2006

LAPSIPERHEEN ONGELMIALueskelin tuossa Kodin psykologiasta (WSOY 2002) lukua Lapsiperheen ongelmia. Helppolukuisia asiantuntija-artikkeita joista lasten vanhemmat ynnä muut kasvattajat saavat ajateltavaa ja neuvoja ja ideoita.

Se on selvä että lapsen pitää opetella kävelemään ja syömään ja sisäsiistiksi sun muuta. Kaikenlaistahan me opimme ja opettelemmme kautta elämän. Olisi hyvä jos vanhemmat osaisivat asianmukaisesti ja mukavasti opettaa lapsiaan ja mielellään vielä viihtyisivät siinä ohjaajan ja opettajan elementissä.

Toisen ihmisen opettaminen, lapsen, nuoren tai aikuisen, ei ole mitään eksaktia tiedettä, eikä sen kuuluisi olla yksisuuntaista toimintaa vaan vuorovaikutteista. Kirjoista voi saada halutessaan paljon apua, kunhan osaa soveltaa tietoja oikein, ja kunhan kirjatieto on oikeaa tietoa.

Mikä on luotettavaa tietoa?

Luin artikkelia vuoteenkastelusta, ja jäin ihmettelemään yhtä kohtaa. Asiantuntijana käytetty lastenpsykiatri antoi valtavasti hyviä käytännön neuvoja vanhemmille. Hän selitti miten tärkeää on luoda kannustava ja lapseen luottava ilmapiiri. Olen samaa mieltä, mutta sitten hän antoi neuvon että kuivien öitten lisääntymisestä on hyvä antaa lapselle runsaasti kiitosta ja kannustusta. Siinä kohdassa pysähdyin. Minusta on virhe kiittää lasta asiasta johon hän ei itse voi vaikuttaa. Se ei käsitykseni mukaan ole tahdonalaista toimintaa, eikä siis niinmuodoin lasta voi sen paremmin kiittää kuin moittiakaan.

En asetu lastenpsykiatrin yläpuolelle. Totean vain että itse en moittisi enkä kiittäisi lasta tuosta asiasta. Lohduttaisin sanomalla että se on luonnollinen asia joka kyllä korjaantuu aikanaan. Ottaisin ehkä selvää lääkityksestä jos homma pitkittyisi. En tekisi asiasta mitään numeroa. Pitäisin huolta siitä että lapsi tuntee itsensä hyväksytyksi eikä paheksutuksi. Mitä väliä ylimääräisellä lakanapyykillä on jossain elämänvaiheessa? Ei mitään.

Tällaisia tuli mieleeni Kodin psykologian kirjaa lukiessani aamukahvilla. Olkaa vapaasti eri mieltä tai samaa mieltä. Tämä on tätä minun arkiterapiaani, tai miksi sitä nyt nimittäisi, samoin kuin meistä jokaisella on omat filosofiansa.

PERJANTAIN PROVERBIT
.

7 Comments:

 • Uskon, että kyseinen metodi (palkitaan kuivat) sopii paremmin koiranpennun kasvatukseen. Vanhempien kunnianhimo lastensa kehityksen puolesta voi olla haitallista. Kuten sanot, pyykkiä on iisi hoidella nykyaikana. Ei tarvitse edes avantoa kaivaa saadakseen vettä.

  By Anonymous sikuri, at 3:58 AM  

 • Rita,
  olen samaa mieltä. Lapselle pitää olla hienotunteinen tuollaisessa asiassa. Lakanat voi vaihtaa lapsen nukkuessa. Hän tuskin herää siihen. Sitä on joissakin suvuissa, ja se menee ohi, kun siihen ei kiinnitä mitään erityistä huomiota.

  By Blogger Anna Amnell, at 7:03 PM  

 • Sikuri ja Anneli

  Kiitos kommenteistanne. Minusta vanhemmat tekevät itselleenkin palveluksen kun eivät ota turhia paineita ja kireää pipoa joka jutusta. Niin ja itse asiassa meistä jokainen. Harva asia on sellainen että siitä kannattaa vaahdota. Minäkin tässä vaan rentona roikun riippuatossa:)

  By Blogger Kops, at 9:59 AM  

 • http://www.yokastelu.net/

  - Yökastelu ei ole sairaus, mutta lapsi oppii kuivaksi, jos siihen puututaan asiallisesti. Kuivaksi oppimisessa käytetään apuna erilaisia kotikonsteja, hälytintä sekä lääkehoitoa (desmopressiini). Minusta on tärkeää, että yökastelu hoidetaan asiallisesti, sillä se on aivan oikeasti lapselle ongelma. Muistan, kuinka en lapsena halunnut mennä esimerkiksi yökylään, sillä häpesin vaivaani. Oma lapseni oli helpottunut, kun sai apua jo hälytyslaitteesta eikä tarvinnutkaan turvautua lääkityshoitoon.

  Muita yökasteluun liittyviä nettilinkkejä:

  http://www.google.fi/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Afi-FI%3Aofficial_s&hl=fi&q=y%C3%B6kastelu&meta=lr%3Dlang_fi&btnG=Google-haku

  By Anonymous Louhi, at 5:29 PM  

 • Kiitos Louhi!

  Tuohan on hyvä linkki. Lähetän sen heti yhdelle tutulle. Asiallisuus ja luontevuus ovat minustakin avainasemassa.

  By Blogger Kops, at 4:07 PM  

 • I'm impressed with your site, very nice graphics!
  »

  By Anonymous Anonymous, at 3:30 AM  

 • Hei!
  Olet oikeassa kommentoidessasi yökastelusta pois kouluttamista. Lääkäreiden suhtautuminen voi olla ristiriitaista, sanotaan, ettei kastelija sille voi mitään, ennenkuin kypsyy pidättämään koko yön, mutta samalla annetaan mainitsemiasi koulutusohjeita. En usko, että auttavat. Lakanapyykkiäkään ei tarvitse koko ajan pestä vaan vaippoja on monen kokoisia, joita voi huoleti pitää kunnes lapsi on kuiva. Toinen juttu on toki psyykkisten huolten aiheuttama kastelu, jossa pitää pureutua ongelman aiheuttajaan.
  T.P

  By Anonymous Anonymous, at 3:44 PM  

Post a Comment

<< Home