Kops

Tuesday, March 14, 2006

KUKA MEITÄ KASVATTAA?

On vanha sanonta että lasta kasvattamaan tarvitaan koko kylä. Ylevä sanonta josta tipahdetaan maanpinnalle kun erehdytään ojentamaan naapurin jälkikasvua joka kukkapenkeissämme juoksee pallon perässä.

Että mitäkö heidän isänsä sanoi? Ei mitään, ja nämä etuhampaat olisin muutenkin vedättänyt pois.

Vakavasti puhuen, lapsia eivät kasvata ainoastaan heidän vanhempansa, vaan monet muut heidän elämässään olevat ihmiset. TV on yksi vaikuttava kasvattaja, samoin se mitä lapsi lukee tai mitä hänelle luetaan.

Haluan hetken hehkuttaa sitä miten suuri vaikuttaja Aku Ankka on ollut minun lapsuudessani. Tupun, Hupun ja Lupun kunnollisuus oli minulle - huomaamattani epäilemättä - innoitus. Muistattehan heidät Sudenpentuinakin partiotouhuissaan? Lapsi jolla on kelvottomat vanhemmat voi saada parempaa mallia heistä. Hei, missäs heidän äitinsä muuten oli? He ovat Aku Ankan siskonpoikia, vaikka heidät suomennoksissa aikanaan veljen- eikä siskonpojiksi nimettiin.

Pikkuhukasta kehnon isänsä kaitsijana voisi sanoa yhtä sun toista lastensuojelun näkökulmasta. Nyt aikuisena siis.

Akut ovat edelleenkin elämässäni, tosin eivät enää suomenkieliset. Siitä enemmän kieltenopettajan blogissani. (Rita Maestra)

5 Comments:

 • Nykyisin lapsen on hyvin vaikea kasvaa tasapainoiseksi. Ensinnäkin koulut on eriytetty isoiksi laitoksiksi ja yhteyttä opettajiin ei vanhemmilla juuri ole.

  Miettikääpä ennen, oli kyläkoulut, talkoot oli tyypillisiä, pienissä kylissä kaikki tunsi opettajan, joka oli arvostettu ja lapset kunnioittivat häntä, koska vanhemmatkin kunnioittivat häntä. Nykyään vanhemmat eivät keskustele opettajan kanssa, jos ongelmia tulee opettajat voivat saada tappouhkauksia vanhemmilta.

  Samoin ennen kyläläiset tuntivat toisensa, puhuttiin ja taatusti vanhemmat saivat tietää, mitä heidän lapsensa oli tehnyt ja lapsia kontrolloitiin sen takia. Suku asui lähellä ja lapset usein viettivät kesänsä mummolassa.

  Nykyisin naapurit eivät keskustele toistensa kanssa, lapsia ei tunneta ja nuorisoa pelätään ja kartetaan. Perheet muuttavat kauas suvustaan ja isovanhemmat ovat moderneja, hoitamisen sijaan he matkustelevat ja opiskelevat. Perheillä ei ole tukiverkostoa, lapset ovat loma-ajat ja koulun jälkeen yksin, ilman vahtimista ja vanhemmat ovat uupuneita, koska apua ei ole, äidit päinvastoin tekevät työtä, hoitavat kodin, pitävät yllä sosiaalista verkostoa, harrastavat ja kasvattavat lapsia.

  Lapset puolestaan ovat paljon yksin, he kokevat vähintäänkin alitajuista pelkoa ja epävarmuutta katsoessaan televisiosta väkivaltaisia lapsille suunnattuja piirrettyjä, pelaavat taistelupelejä, kuuntelevat uutisista sodista, lukevat lööpeistä perheenisän tappaneen perheensä. Eivät he sitä ymmärrä, mutta sen ymmärtävät, että maailmaan kuuluu automaattisesti väkivalta, pelko ja itsensä puolustaminen.

  En sano, että näin olisi meillä, enkä edes sitä, että tämä olisi kaikilla perheillä, mutta hyvin yleistä tämä on.

  Osittain näiden seikkojen takia laitoin lapseni steinerkouluun, olen osa-aikatyössä ja rajoitan lapseni mediakäyttäytymistä. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että kyllä lapsissa hyvyyttä löytyy ja se hyvyys kasvaa huonossa ympäristössä, mutta jotkut lapset ovat luonnostaan herkempiä kiusauksille ja huonoille tavoille ja näiden lasten vanhemmat ovat vaikeuksissa tässä maailmassa.

  Anteeksi negatiivisyyteni, tänään en taida olla aurinkoisella päällä.

  By Blogger ulkopuolinen, at 9:36 AM  

 • En nyt tarkalleen muista oliko se 70-lukua vai sitä seuraava kymmen, kun Aku Ankka-lehtiä ei mielellään tilattu kirjastoihin. Nykyään ei sentapaista sensuuria enää ole, mutta edelleen niukkenevat määrärahat vaikuttavat siihen mitä tilataan tai jätetään tilaamatta.

  Aito rakkaus lasta kohtaan on se tärkein kasvatusmetodi, josta kaikki muu "hyvä" kehittyy ja kasvaa.

  By Blogger Leonoora, at 9:55 AM  

 • Tämä ei nyt mitenkään liity tähän... Mutta tilaisin Kopsilta kommentin kirjoitukseeni Päivittelystä ja taivastelusta.

  Kiitos.

  By Blogger Hahmo, at 2:47 PM  

 • Päivän V&W
  http://www.hs.fi/viivijawagner/1135219122178

  By Anonymous sinpukka, at 6:50 PM  

 • Tuhannet kiitokset kaikille kommenteista ja Sinpukalle (hihihii) Päivän Kopsista!
  Hahmo, minulla olisi vaikka miten paljon itsellänikin postattavaa kirjoituksesi aiheesta. Työkiireet nyt vaan estävät tätä bloggailua. Katson jos ehdin jotain.
  kops!

  By Blogger Kops, at 7:22 AM  

Post a Comment

<< Home