Kops

Thursday, February 09, 2006

YRITÄ NYT VÄHÄN RYHDISTÄYTYÄ

Sain edelliseen kirjoitukseeni varteenotettavan kommenttikirjoituksen. Iltakajo otti puheeksi asian joka minusta on aika yleinen masentuneisuudesta kärsivien ongelma. He joutuvat kaiken muun päälle kestämään neuvoja kuten "Ota itseäsi niskasta kiinni" tai "Yritä nyt vähän ryhdistäytyä". Tosi loukkaavaa ihmiselle joka on ilman omaa syytään joutunut henkiseen lamaan. Se joka haluaa auttaa masentunutta, valitkoon sanansa paremmin. Jos neuvoja ei itse käsitä että esimerkiksi nuo tokaisut sisältävät oletuksen siitä että henkilö on veltto ja itse vastuussa masennuksestaan, ne pitäisi jonkun hänelle selittää ennen kuin hän menee lyömään lyötyä. Mielelläänhän masentunut varmaan ystävyyttä ja myötätuntoa ottaisi osakseen.

Asialla on ikävä kyllä toinenkin puoli, ja se on se että nuo neuvojat eivät suinkaan aina tarjoa apua, vaan ilmaisevat närkästyksensä siitä että lähimmäinen on lamassa. Näin aikanaan läheltä sen miten naapurit jakautuivat kahteen leiriin kun talossa asui masentunut henkilö. Puolet väestä otti masentuneen siipiensä suojaan. Toinen puoli ärsyyntyi niin että vihamielisyyttäkin esiintyi. Näin sitä aikanaan 5 vuotta yhdessä talossa asuessani. Muutettuani pois hankin tuolle henkilölle asunnon siitä talosta johon muutin. Sama alkoi siellä. Tilanne parani vasta kun henkilö itse ryhdistäytyi, joten ei se neuvo sinänsä huono ole. Sen on parasta tulla henkilöltä itseltään.

Pikaterapeutti Kopsin neuvot masentuneille: Peitä masentuneisuutesi julkisilla paikoilla. Puhu sellaiselle henkilölle joka on myötämielinen kuulija. Jos arvelet että toinen ei ymmärrä sinua, älä syytä häntä siitä, vaan selitä tilannettasi ja mielialaasi.

Neuvot ei-masentuneille: Jos haluat auttaa, asetu kuulijaksi ja yritä ymmärtää. Puhu normaalisti. Älä surkutellen tai neuvoja tyrkyttäen. Jos et halua auttaa, pidä nassu kiinni.

7 Comments:

 • Hmm.. vikaa on sysissä ja sepissä. Jos etsitään. Mitä silloin voi tehdä, jos lääkäri tekee virheellisen lausunnon? Tekeekö mieli mennä uudestaan lääkärille? Kävin masennuksen takia lääkärin vastaanotolla marraskuussa 2002. Kerroin että minua on masentanut jonkin aikaa. Lääkäri sanoi minulle, että hän on nähnyt joskus näkyjä. Kauhistuin ja sanoin että minä en ole, onneksi. Jäin miettimään, miksi hän sanoi noin. Minulle tuli pitkäksi aikaa pelottava ja paha olo.
  Mutta sitten toinen asia, minkä sanoit edellisessä viestilaatikossasi:
  Kops said...
  "...minulla on yleensä niiden ihmisten lupa joista kirjoitan blogissa. Esim. kun kerron juttuja ystävästäni "Charlotasta" hän tietää sen ja odottaa pääsevänsä julkisuuteen. Ei tarvitse kauhistella mitään vaitiololupausten pettämisiä."
  Ei kuullosta kovin kivalta. Et kai sinä niin tee? Ei sovi auttajarooliin.

  By Anonymous Anonymous, at 2:25 PM  

 • Entinen ystäväni tokaisi vain, että "Kerää sääliä ja huomiota säälittävillä teoillaan..." masennukseeni. Tuli niskaan paljon asiatontakin tekstiä, mikä ei kuulunut koko asiaan.

  "Jos arvelet että toinen ei ymmärrä sinua, älä syytä häntä siitä"

  Tätä olen pyrkinyt soveltamaan parisuhteessani, sillä vuodenkaan jälkeen hän ei ymmärrä, mutta ei se mitään, kunhan osaa suhtautua etukäteen tuleviin ongelmatilanteisiin paremmin.

  By Blogger Sebastian, at 2:56 PM  

 • Anonyymi, kiva että tulit takaisin. Eka asiasi: aikamoinen kömmähdys lääkäriltä tuollaista töräyttää. Jos masentunut saapuu vastaanotolle, pitää ottaa huomioon että hän on todennäköisesti herkässä tilassa. Lääkäri ei ole saanut terapeutin koulutusta, mutta voisi hän silti jotain harkintakykyä käyttää. Hirveää! Olen närkästynyt puolestasi.

  Charlotta on italian opiskelijani, ja hyvä ystäväni, entinen naapurini. Hän rakastaa kirjoittamiani juttuja, mutta käytän ne aina varmuuden vuoksi meilitse hänen tsekkauksessaan.
  Yleensä hän hekottaa niille mielettömästi. En ole terapeutti, eikä hän ole minun asiakkaani. Olet oikeassa Sellainen olisi auttajalta kauheaa toimintaa. Taisit käsittää sen jutun väärin, mutta hyvä kun otit puheeksi. Siivosin tuosta sivulinkistä sen vanhan psykoanalyysivitsailuni pois sinun ansiostasi. Kiitos huomauttamisesta.

  Äh, mann gegen mann, masentunut saa totisesti kaikkea niskaansa. tuokin on tuttua että yrittää toiselle selittää mutta ei mene MILLÄÄN perille. Silti yleensä itse aikani yritän. Joskus kannattaa luovuttaa. Joskus keksii vielä ne yhdet viimeiset sanat joilla se menikin perille. Huh. Tätä pitää miettiä lisää. Haaste viestintäkonsultti Kopsille.

  By Blogger Kops, at 3:28 PM  

 • Tässäpäs olen.

  By Anonymous Titta, at 8:05 PM  

 • Hei! Anonymous nimeä käyttää useampi kirjoittaja kommenteissaan.

  By Anonymous Anonymous, at 9:56 AM  

 • Anonyymit voisivat hyvin pistää kirjoituksensa loppuun oman nimensä tai nimimerkin. Olen toisinaan ajatellut ehdottaa. Mehän emme tiedä ovatko samoja vai erejä.

  By Blogger Kops, at 12:42 PM  

 • iltakajo on sekopää ja fanaatikko. Katso mitä hän saa aikaiseksi minun vaatimattomassa blogissani:

  http://veteraaniurheilija.blogspot.com/2006/04/hirikinti.html

  By Blogger christer sundqvist, at 12:03 AM  

Post a Comment

<< Home