Kops

Thursday, February 02, 2006

VIESTINNÄSTÄ

Besozzo, Italia. Olin 18-vuotias, poikaystävä Michele 17. Aurinko paistoi, kävelimme pienen paikkakunnan kadulla ja juttelimme. Sanoin yhden näyteikkunan kohdalla: Sinulle sopisi silmälasit. Heppu alkoi raivota: Jos haluat jonkun lukeneemman tyypin, sen kun painut etsimään muualta. En minä ole mikään kouluja käynyt kaveri, eikä minusta saa mitään professoria...!!! Totesin että olin vain sanonut että hänelle sopisi silmälasit. Noin niinkuin ulkonäköön. Hän rauhoittui ja sanoi ai jaa.

Viesti ei yleensä mene perille, paitsi sattumalta. Lukee jossain vanhassa viestinnän oppikirjassani. Totean saman joka päivä. Kirjoittaessa ja puhuessa.

Viestinnän oppikirjoissa lukee myös tämä: Vastuu on viestin lähettäjällä.

Onko tosiaan?

5 Comments:

 • ...näinhän se on, paitsi jos puhut savolaisten kanssa, kuten minun...

  By Anonymous antti, at 8:14 AM  

 • Nooh. Jokainen petaa itse petinsä - jos haluaa jäädä arvailemaan tulkitsiko toisen viestin oikein, ei kyse -

  jos haluaa tarkistaa tulkintaansa, toistaa kuulemansa omin sanoin ilman sanoman ylitulkintaa, "sinä siis ajattelet, että...", "sinä siis tarkoitat, että...". Tämä toimi ainakin itselleni hankalan ihmisen kanssa. Kun toinen viestii rivien välissä, se on harvinaisen tehokasta - mikään ei takaa, että viesti koskaan päätyy perille, mutta käytännössä näin näyttää tapahtuvan.

  By Blogger Lauri, at 11:32 AM  

 • Antti, oletko Savosta? Puhutko silti espanjaa - öh - neutraalisti, vai tyyliin
  mi cuasa es tu cuasa...

  Lauri, konstisi on usein tehokas. Mainitaan kasvatustieteen kirjoissakin. En ole varma tepsiikö se italialaisiin. Tuntuu että he raivoavat tahallaan.

  By Blogger Kops, at 4:06 PM  

 • Voe tokkiisa, sieltähän minä...

  :)

  Aika neutraalisti taidan puhua, jopa monotonisesti sanoivat lokaalit. Intonaatiota on vaikea oppia, en sano että mahdotonta.

  By Anonymous antti, at 4:15 PM  

 • Vastuu on minulla

  By Anonymous petja, at 12:44 PM  

Post a Comment

<< Home