Kops

Thursday, February 23, 2006

TYHMYYDEN FILOSOFIA

Kun huomaa olleensa tyhmä, tehneensä tyhmyyden, puhuneensa tyhmiä, on ainakin kaksi vaihtoehtoista ajattelumallia.

1) Soimaanko itseäni? Toteanko että en ainoastaan toiminut tyhmästi vaan olen tyhmä? Ei voi mitään. Näinhän se on. Vaivun masennukseen. Eristäydyn muusta maailmasta. En ansaitse olla viisaiden seurassa. Pidän huolta siitä että en toiste joudu tilanteeseen jossa saatan todistaa tyhmyyteni.

2) Vai otanko opikseni ja tuumailenko mitä tapahtui? Punnitsenko sitä että tyhmyys tapahtui itsestäni riippumattomista syistä; ei ollut tarpeeksi tietoa, ei voinut lukea toisten ajatuksia? Armahdanko itseni ja totean että erehtyminen on inhimillistä? Teenkö suunnitelmia sen varalle miten kannattaa vastaisuudessa toimia? Ehkä se ei edes ollut tyhmyyttä, vaan ihan normaali erehdys.

Suosittelen jälkimmäistä. Sovellan sitä menestyksellä omassa elämässäni. On viisasta iloita omasta tyhmyydestään. Se auttaa kasvussa. Kops!

10 Comments:

 • Aluksi pitäisi määritellä se, että mikä on tyhmää!

  Kuka sen määrittelee? Jos sinusta tuntui, että puhuit tyhmiä, niin johtuuko se sinusta vai kuulijasta? Ehkä puhuit väärälle henkilölle ja väärään aikaan. Jollekin toiselle sanomasi olisi ollut hyvinkin viisasta puhetta.

  Teitkö omasta mielestäsi tyhmän teon vai saiko muiden mielipide luulemaan tekoasi tyhmäksi? Ehkä olikin vain tyhmää, että kerroit omista omituisuuksistasi jollekin ymmärtämättömälle?

  By Blogger Hahmo, at 10:23 AM  

 • Otinpa opikseni omasta "tyhmyydestäni", kun en aikaisemmin ollut klikannut tänne! Hieno löytö, Kops!

  Ja erikoishihkunnat possuista!!

  By Anonymous tinka, at 1:14 PM  

 • Minusta älykkyys on aivan liian yliarvostettua ihmisten parissa. Kyllästymiseen asti kuulee hokemia "En vain kestä tyhmiä ihmisiä" tai "Hullu saa olla muttei tyhmä" ja mitä niitä kaikkia on.
  Ihmisiä arvotetaan heidän oletetun älykkyytensä mukaan, eli sen, miten fiksukkaankuulloisia juttuja he suustaan tai näppiksestään päästelevät.
  Jokainen toimii joskus tyhmästi ja sanoo tyhmiä asioita, mutta eikö sitä voi ottaa osana oppimisprosessia, jossa ei ole tavoite tulla älykkäämmäksi ja täydelliseksi mokailemattomaksi ihmiseksi vaan viisaammaksi ja paremmaksi ihmiseksi?

  Minä ainakin toivon, että älykkyys ei olisi tärkein ominaisuus ystäviä valitessa tai seuraan hakeutuessa niin, että jokainen joutuisi todistelemaan älykkyyttään ennen hyväksytyksi tulemistaan, kuten varsin usein huomaan asian olevan.

  Ja jos tyhmyys on sitä, että tekee virheitä niin haluan olla tyhmä!
  -minh-

  By Anonymous minh, at 1:48 PM  

 • Ei älykkyys ole arvostettua vaan tavanomaisuus. Kaikkihan haluavat kuulua siihen "harmaaseen massaan", jossa ei erotuta persoonallisuudellaan.

  Ei saa olla liian tyhmä, ei saa olla liian älykäs.

  Tämä on kärjistetty mielipide. Saa vastata kärjistetyillä vastakommenteilla.

  By Blogger Hahmo, at 2:41 PM  

 • Kops,

  Minä ainakin voisin täältä masennukseni keskeltä lukea tämän tekstin suoraan minulle kirjoitettuna, vaikka en tiedä ajattelitko minua sitä kirjoittaessasi. Vastahan äskeisessä postauksessani vaihdoin blogini luokituksen "parisuhde" luokitukseen "tyhmyys". Minulla on kummallinen halu ruoskia itseäni tyhmyydestä, vaikka rationaalisesti tajuankin, että ero se ole minun vikani. Juuri tällä hetkellä luon siis tekstisi kommenttina omaan "tyhmyyteeni" ts. jälleen kerran epäonnistuneeseen parisuhteeseen. Joten kiitos Kops ja yritän valita vaihtoehdon 2. Enhän voinut lukea toisen ajatuksia.

  Minh,

  olen muuten aivan samaa mieltä kanssasi. Olen totaalisen kyllästynyt vaikuttamaan älykkäältä, sanomaan tai kirjoittamaan vain "fiksuja" juttuja ja olemaan jotenkin cool. Älykkyys on yliarvostettua, koska se ei takaa empatiaa ja ystävällisyyttä, jotka ovat huomattavasti arvokkaampia ominaisuuksia. Miksi ihmiset eivät hehkuta enemmän ystävällisten ihmisten puolesta? Mitä iloa on älystä, jos on ilkeä ja onneton ja pahoittaa muidenkin mielen? Minusta tulisi pyrkiä ystävällisyyteen.

  By Anonymous Anonymous, at 3:01 PM  

 • Tietämätön ja erehtyväinen saa olla (hätätilassa), mutta ei (koskaan) tyhmä.

  Ne ovat oleellisesti eri asioita, olkoonkin että tyhmyydestä on väistämättömänä seurauksena molempia. Tyhmyys on ja pysyy, tietämättömyyttä ja erehtymättömyyttä voi paikata oppimisella.

  Olen ehdottomasti eri mieltä Minhin kanssa, minä en ainakaan halua tehdä virheitä. Ne kumuloituvat ajan mittaan ja aiheuttavat vain harmia.

  By Anonymous Iltakajo, at 4:17 PM  

 • Mielenkiintoista lukea teidän kirjaamianne ajatuksia. Kaikilla on vähän eri käsitys aiheesta. Tyhmä voidaan käsittää älykkään vastakohdaksi, mitä en nyt ajatellut. Tyhmä voidaan käsittää myös viisaan vastakohdaksi, mutta en oikeastaan ajatellut sitäkään. Tyhmä ja typerä voivat olla samaa tarkoittavat joidenkin mielestä. Tyhmä voi joillekin olla samaa tarkoittava kuin kouluja käymätön. Tyhmä ja kiltti ihminen saattaa olla ookoo, tyhmä ja ilkeä on karmea yhdistelmä. Hyvä jutunaihe filosofiseen iltaan kivassa seurassa. Uskon että tyhmä pitäisi määritellä selvien esimerkkien valossa ja sitten käsitellä tapaukset erikseen.

  Oheinen kirjoitukseni syntyi Hurinan kirjoituksen pohjalta. Postasin sen hänelle kannustukseksi ja lohdutukseksi. Sain siinä samalla pistetyksi omaa filosofiaani näkyvään muotoon. Kirjoittaminen auttaa minua yleensä ajattelussa. Kiitos innoituksesta. Kommentit innoittavat ajattelemaan asiaa muiltakin kannoilta. Hei - tämähän taisi olla filosofinen tuokio kivassa seurassa. Kiitti! Lisää tulee kun ehtii.

  By Blogger Kops, at 4:33 PM  

 • Kirjoitin tähän jo aikaisemmin kommentin, mutta se ei näköjään tullut perille. Kokeilen uudemman kerran:
  Minä pähkäilen aina ihmeissäni mitä se älykkyys oikein on?
  Matemaattisten yhtälöiden ratkaisua... erilaisten palikoiden sijoittelua omiin lokeroihinsa...
  ulkoa opeteltuja toisten viisaitten viisauksia...vai mitä?
  Älykkyys ilman "sydämen viisautta"
  on kuin "helisevä vaski tai kilisevä kulkunen".
  Älykkääksi voi ehkä teoriassa opiskellakin, mutta viisaaksi opettaa elämä ja kokemukset.

  By Blogger Leonoora, at 8:35 PM  

 • Älykkyydestä pitääkin tehdä joskus ihan oma postaus.

  By Blogger Kops, at 7:34 AM  

 • Minä en taas ymmärrä, miksi on niin pelottava ajatus, että jokainen tekee virheitä, vaikka ei niitä haluaisikaan tehdä.
  Miksi se tarkoittaa virheiden kumuloitumista, jos niitä yleensä tekee? Eikö niistä kannata ottaa opiksi ja välttää samoja virheitä toistumasta? Minkälainen on virheetön ihminen?
  -minh-

  By Anonymous minh, at 2:32 PM  

Post a Comment

<< Home