Kops

Monday, February 13, 2006

PELOT

Suunnittelen huomiseksi sessiota jonka aiheena ovat "Pelot". Kaavailen, kartoitan, luokittelen, luonnostelen, listaan... aihe sen kun laajenee joka suuntaan. Ei tässä nyt oikein ehdi blogiakaan päivittää, pahoin PELKÄÄN.

Heitän vain ilmoille yhden typerääkin typerämmän lauseen, jonka yksi ihminen on epäilemättä jossain yhteydessä ilmoille heittänyt, ja nyt bää bää lammaslaumassa leviää sama lause, samoilla töksähtävillä äänenpainoilla suusta suuhun. Jokainen sanoo sen kuin olisi itse ikitotuuden keksinyt: "Mikä se semmoinen pelko on? Ei sitä ole olemassa."

Millaisia pelkoja teidän mielestänne on? Olen alustavasti tehnyt kahtiajaon järkevät ja järjenvastaiset pelot.

5 Comments:

 • Hallitut ja hallitsemattomat pelot?

  By Anonymous SusuPetal, at 11:02 AM  

 • Järjenvastaisuus ei ole hyvä kriteeri, koska se, mikä toisesta vaikuttaa järjenvastaisuudelta on pelkääjälle itselleen hyvinkin järkevää, jos pelko suojelee häntä joltain pahalta.

  Puhuisin niistä peloista, joita emme aina ehkä itsekään huomaa, saati julista.

  Pelkäämme hiljaisuutta, se ahdistaa > täytämme tilaa puheella. Pelkäämme yksinäisyyttä eli omia ahdistavia ajatuksia ja siksi suojelemme itseämme touhottamalla ja toiminnalla jopa niin, että väsymme ylettömästi. Pelkäämme muiden mielipiteitä, naurua, arvostelua - jopa niin paljon, että emme edes yritä. Eikä ne muut edes ole kiinnostuneita meistä...

  By Anonymous Tiina Kaarela, at 11:23 AM  

 • Järkeviä pelkoja ovat ne vaistonvaraiset pelot, jotka suojelevat meitä onnettomuuksilta. Esim. korkeanpaikan pelko ja pimeän pelko. Pysyy hengissä, kun ei kiipeile mihin sattuu ja koskaanhan ei tiedä, jos vaikka pimeässä metsässä on karhu...

  Onko sitten järjenvastainen pelko esim. nolatuksi tulemisen pelko? Siis hyvin moni varmasti pelkää sitä, että tekee jotain tyhmää ja kaikki muut nauravat??? (Tiinakin mainitsi sen)

  Vai onko sekin äärimmilleen vietyä itsesuojelua?

  Kateuskin on kuulemma pelkoa. Olemme kateellisia jollekin, joka on USKALTANUT tehdä jotain mitä me PELKÄÄMME. Esim kirjoittanut kirjan, ottanut riskejä työelämässä menestyäkseen tai matkustanut maailmanympäri.

  By Blogger Hahmo, at 11:42 AM  

 • Kiitti kaikille. Sain paljon lisäideoita.
  Tarkoitin järjenvastaisilla fobioita, kuten hissikammo, joka ei johdu siitä että oikeasti pelkäisi hissin putoavan ja järkevillä sitä että pelkää mennä yöllä rautatieasemalle, mikä on ihan aiheellinen pelko.

  Psykiatriassa fobioita usein kuvaillaan irrationaalisiksi, arvelin että se on suomeksi järjenvastainen. Vaikka sama se, teen kuitenkin hyvin selkeän monisteen, eikä se sitäpaitsi ole kuin viitteellinen runko, josta voi edetä minne vaan. Keskustelusta tulee parempaa ellei alusta ja esitelmöi liikaa etukäteen.

  By Blogger Kops, at 1:25 PM  

 • Aukio/ahtaanpaikan kammo, pelko hyönteisiä kohtaan, lentopelko, kahvikuppineuroosi -se kai on sosiaalisiin tilanteisiin kohdistuvaa, kuten esiintymispelkokin, hammaslääkärin tai sairauksien pelko...onhan niitä
  melkein joka asialle omansa.
  Lievän lentopelon ja jonkinmoisen hammaslääkäripelon tunnustan ainakin omikseni.

  By Blogger Leonoora, at 1:53 PM  

Post a Comment

<< Home