Kops

Sunday, February 12, 2006

OPTIMISMI

Martin E.P. Seligman on yksi niitä psykologeja jotka ovat kiistatta havainneet optimistien elävän terveemmän ja paremman elämän kuin pessimistien. Jos suhtautuu myönteisesti, ajattelutapana tehdä se mitä voi tehdä sen sijaan että aina kiinnittäisi huomion siihen mitä ei voi tehdä, asiat etenevät. Jos suhtautuu kielteisesti kaikki junnaa ja oma henkinen ja fyysinen pahoinvointi sen kun lisääntyy ja ystävät kaikkoavat ympäriltä.

(Jos luit äskeisen myötäillen, saatat olla optimisti, jos lähdit mielessäni happamasti vastustamaan kirjaamaani, saatat olla pessimisti.)

Seligman keksi jo hyvin varhain urallaan kiinnostavan ilmiön nimeltä OPITTU AVUTTOMUUS. Joillekin ihmisille on tyypillistä luovuttaa ja lakata yrittämästä heti kun vaikeuksia tai vastoinkäymisiä ilmaantuu. Hän havaitsi omissa terapia-asiakkaissaan selkeän mallin. Toistuvasta masennuksesta kärsivien puheesta tuli aina uudelleen ilmoille: “Ei siitä kuitenkaan mitään tule.” “Ei se ole ennenkään onnistunut.” “Ei kannata yrittää.”

Jos tuohon asenteeseen lisää torjuvan pessimistisen ajattelutavan, eli sen että henkilö etsii aktiivisesti ja automaattisesti kaikesta huonot puolet, eikä tee elettäkään olojen parantamiseksi, hän kaivaa omaa hautaansa, koska kaikille negatiivisille tuntemuksille ihmisen psyykessä on fysiologinen tuntemus kehossa. Ihminen voi siis kirjaimellisesti ajatuksen voimalla tehdä itselleen haittaa.

Seligman kertoi asiakkaastaan joka kärsi hyvin lamaannuttavasta masennuksesta mutta oli suunnattomasta jokapäiväisestä uupumustilastaan huolimatta jaksanut tapetoida kotonaan. Masentuneesti hän totesi että työ oli epäonnistunut. Muut ihailivat tapetteja ja ihmettelivät mitä hän tarkoitti. Hän osoitti yhtä pientä kohtaa jossa kuviot eivät osuneet aivan kohdakkain kahden tapetin liitoksessa.

Millaista tuollaisen ihmisen elämä on? Voi hirveää. Ja kuvitelkaa että joutuu elämään pessimistin kanssa. Hänhän vetää muutkin synkkiin tunnelmiin. Ajatelkaa että jos olette kirjoittaneet blogikirjoituksen, ja pessimisti tulee aina osoittamaan sieltä yhden lauseen joka pilaa koko kirjoituksen. Jos kuvittelette sen tunnelman, voitte saada pienen aavistuksen siitä miten raskasta ja kurjaa on olla pessimisti tai elää sellaisen lähellä.

Myönteisesti suhtautuva valoisa ihminen sen sijaan tekee elämästä kevyempää, miellyttävämpää ja tuottoisampaa. Hän levittää hyvää tahtoa ympäristöönsäkin. Optimismi parantaa elämän laatua.

12 Comments:

 • Minulle Seligmanin Optimistin käsikirja on hyvin tuttu! Luin sen nuorena tyttönä, kun minusta oli kasvamassa äitini kaltainen katkera ja pessimistinen ihminen. En missään tapauksessa halunnut sellaiseksi! Siispä lainasin tuon kirjan ja opettelin sen.

  Yksi vika siinä oli... Lähinnä opettelin ulkoa niitä tapoja miten asioihin pitäisi suhtautua. Aivopesin itseäni. En sisäistänyt asioita syvällisesti. Vaikutin kyllä yltiöoptimistilla jaksossa. Mutta se meni jopa ylikin ja minusta tuli ylimielinen! Luotin liikaa itseeni.

  Se ei pitkälle kantanut. "Joka kuuseen kurkottaa, katajaan kapsahtaa".

  Nyt olen edelleenkin optimistisempi ja positiivisempi persoona kuin moni muu, mutta se lähteekin ihan eri pohjalta. Se lähtee kokemuksen pohjalta. Olen itse sisäistänyt asiat ja ns. löytänyt optimistisen ajattelun edut.

  By Blogger Hahmo, at 7:46 AM  

 • Itse pidän optimismia kaikin puolin hyvänä asiana, mutta mieleeni tulee eräs hauska poikkeus, joka avartaa ilmiötä olennaisesti.

  Tunnen ihmisen, joka valittaa valittamasta päästyään ja suhtautuu asioihin ja omiin tekemisiin pessimistisesti. Tästä huolimatta, juuri tämä "ei tästä kuitenkaan mitään tule" jostain syystä ruoskii ihmisistä tekemään ahkerasti hänen elämänpiirinsä asioita. Ja aina tulee hyvää jälkeä.

  Aivan kuin hän ei kestäisi ajatusta, että jokin voisi epäonnistua. On siis parempi valmistautua pettymykseen jo etukäteen.

  Olennaista on kai se, millaiset itsevalheet tai ihan vain pragmaattiset ajatus(toiminta)mallit saavat ihmisen toimimaan. Juuri toiminta ratkaisee.

  By Anonymous Anonymous, at 8:04 AM  

 • Tsau! Taas löysimme yhteisen innostuksen kohteen! Luin Optimistin käsikirjan vuonna 2001 ja se avasi silmäni todella suuriksi. Aloin tajuta omassa työssäni miksi en saa otetta joihinkin ihmisiin. Tajuttuani heidän pessimisminsä saatoin aivan uudella tavalla auttaa heitä.

  Pitäisikin lukea uutta Seligmania, muuten. Tuo opus on jo aika vanha, vaikka tietenkin monet siinä esitetyt asiat ovat klassisia. Hänellä oli siinä paikoitellen ajattelu vielä niin keskeneräistä, että huomasin jokusen puutteen ja virheen siellä täällä. Sitä paitsi hän kirjoitti niin monimutkaisesti että asia ei kaikille avaudu.

  Hänen mukaansa on olemassa synnynnäisiä optimisteja, mutta muutkin voivat oppia myönteistä ajattelua. Tietysti kaikkein parhaiten optimismi toimii jos sen on sisäistänyt, eikä toteuta sitä jonain temppuna. Kun pessimististen ryppyotsien elämä on niin kurjaa, kannattaisi varmaan ainakin kokeilla ajatusmallin muuttamista. Väittäisin että pienikin muutos myönteisyyden suuntaan tuottaa tuloksia.

  Kiitos kommentistasi. Se auttaa minua taas jaksamaan motivaattorin hommaani.

  By Blogger Kops, at 8:06 AM  

 • Korjaus: Tästä huolimatta, juuri tämä "ei tästä kuitenkaan mitään tule" jostain syystä ruoskii häntä tekemään ahkerasti oman elämänpiirinsä asioita.

  By Anonymous Anonymous, at 8:08 AM  

 • Hups, vastasin Hahmolle, ja samaan aikaan oli tullut Anonymous kommentti, jota en nähnyt, joten vastaan siihen nyt.

  Optimisti/pessimisti on sellainen karkea jako, johon täytyy suhteuttaa jokaisen oma yksilöllinen tapa toimia.
  (+ temperamentti, elämäntilanne, jne. jne.) Se mikä ulkopuolisesta kuulostaa pessimismiltä ei aina ole sitä. Se voi olla vain opittu puhetapa. Eräänlainen varokeino vaikkapa. Tunnen joitakin jotka käyttävät kyynisyyttä huumorin keinona, mutta he eivät oikeasti ole kyynisiä eivätkä pessimistejä.

  Minusta ihmiset ovat tosi mielenkiintoisia ja nautin työssäni monenlaisista yllätyksistä ja oivalluksista joita heidän kanssaan saa kokea. Kaikkein upeinta on saada joku ihminen innostumaan siitä että hän näkee omat voimavaransa ja mahdollisuutensa, ja sitten katsella ihmetellen ja ihaillen miten kaikkeen hänen toimintaansa tulee lisäväriä ja työn, opiskelun tai elämän iloa.

  Hauska huomata että muitakin on hereillä sunnuntaiaamuna. Nousin jo viideltä nauttimaan elämästä. Hih, olen kai niitä yltiöoptimisteja...

  By Blogger Kops, at 8:24 AM  

 • Olethan sinäkin, Kops, Positiivareiden Aamiaisen tilaaja? Se on ehdoton aloitus päivälle! Suosittelen!

  By Blogger Hahmo, at 10:01 AM  

 • Yksi huomautus aiheeseen: optimismi ja masennus. Masentunutta ei missään tapauksessa saa pakottaa ajattelemaan positiivisesti! Hän ei siihen oikeasti pysty.

  Masennushan on sellainen kierre. Masennukseen joutuu usein ajattelemalla asioista hyvin negatiivisesti. Siihen voi vaikuttaa se, että esim. tapahtuu liikaa ikäviä asioita yhtä aikaa. On vaikeaa säilyttää positiivisuus tai edes realistisuus sellaisessa elämäntilanteessa.

  Masennus säilyy koska on joutunut negatiivisten ajatusten kierteeseen! Sama levy soi päässä uudelleen ja uudelleen.

  Vaatii hirvittävästi töitä (ja joskus jopa lääkkeitäkin), että se levy saadaan pois sieltä sisäiseltä levylautaselta.

  Vasta sen jälkeen voi ryhtyä pikkuhiljaa ajattelemaan asioista positiivisesti. Se on hyvin pitkä ja hidas prosessi. Se ei tapahtu yhdessä yössä. Eikä etenkään yhden optimistisen kirjan lukemisen jälkeen.

  Hahmo, on puhunut, ei ole keppiä, millä minä pamautan? Näps. Se oli sormi...

  By Blogger Hahmo, at 10:28 AM  

 • Hahmo on oikeassa: kuinka mielellämme jakaisimme optimismin ja positiivisen elämänasenteen ilosanomaa kaikille, kopsauttelisimme sitä muitten koviin kalloihin ihan urakalla - mutta kuinka turhaa se on. On pakko todeta, että jokainen tallaa omaa polkuaan eikä kaikkien kuulu koskaan kiinnostua henkisistä asioista. Pakkosyöttö vain pahentaa asiaa.
  Ne jotka kiinnostuvat, tekevät sen omasta aloitteestaan sitten kun he ovat valmiit. Kops ja pam!

  By Blogger Ajatusvirta, at 1:16 PM  

 • Oliko sinulla pyssy?

  By Blogger Hahmo, at 1:21 PM  

 • Tunnen useita iäkkäiksi eläneitä ihmisiä jotka eivät ole kuuna päivänä miettineet sitä mitä syövät, kuinka paljon heidän ruuassaan on esim. vitamiineja tai liikkuvatko he tarvittavan määrän jne. ja useilla tupakkakin käryää suupielessä vähän väliä. Miten he sitten, esim. miehet pystyvät saavuttamaan ja ylittämään miesten todennäköisen keskimääräisen eliniän? Eikä helpoista elämänhistoriasta heidän kohdallaan ole kysymys. Ilmeisesti se, että he ovat läpikäyneet monia vastoinkäymisiä mutta selvinneet niistä auttanee suhtautumaan elämään kevyemmin, turhia niuhottamatta. He myös osaavat jakaa iloa, keventää jäykkää ilmapiiriä huumorillaan.
  Omaa pahaa oloahan se ylenmääräinen pedanttisuus kaikessa ilmentää. Esim: Riitänkö, olenko tarpeeksi hyvä...hyväksytäänkö minut jos en ole tarpeeksi hyvä...Tai sitten vain olen niin erinomainen, kaikki mitä sanon on oikein ja muut oppikoot minulta miten pitää elää ja tehdä asiat...
  Raskastahan se on kanssaeläjälle kumpikin äärimmäisyys!

  By Blogger Leonoora, at 1:50 PM  

 • Teillä on kaikilla paljon hyviä näkökohtia. Kirjoittelen vielä joskus siitä miten erilaisia käsityksiä on optimismista. Se on ihan hullua miten eri tavoin se voidaan käsittää. Samoin kuin Kopsin keppikin. Pam ja näps voidaan myös käsittää monella tavalla. Ainoa tapa saada täsmällinen merkitys on kysyä sitä meiltä jokaiselta itseiltämme. Oho nyt se lähti suomen kielioppi menemään. Lähden lainaamaan karttakeppiä Maestralta.

  Leonoora, hauskat havainnolliset esimerkkityypit! Very nice!

  Hahmo, kysyit positiivisuusmeileistä. Kyllä, olen tilaaja. Lisäksi kirjoitan itse joillekin kielikurssilaisilleni Itseopiskelun tukipaketin mukaan positiivisuusmeilien tapaista kannustus ja tönimisohjeistoa. Jos vilkaiset sivulinkkejäni, huomaat että siellä ovat sekä Positiivarit että Onnistujien klubi, johon kuulun. Klubi on saman Jussi Töytärin käsialaa kuin Positiivaritkin. Jups!

  Hahmo, taidan tulla vielä meilitsekin sinua puhuttelemaan, kun tarvitsen taas vähän tietotekniikkaan apua. Edellisen neuvomasi tempun jo opin sormen näpäyksessä. Näps!

  Ai niin, ja Ajatusvirta, kiitti meilistä.

  By Blogger Kops, at 2:32 PM  

 • Brokersring.com - Learn how to turn $500 into $5,000 in a month!

  [url=http://www.brokersring.com/]Make Money Online[/url] - The Secret Reveled with Binary Option

  Binary Options is the way to [url=http://www.brokersring.com/]make money[/url] securely online

  By Anonymous Anonymous, at 8:40 PM  

Post a Comment

<< Home