Kops

Wednesday, February 08, 2006

MITÄ TERAPIA TARKOITTAA?

Mikä terapeutti on? Mikä on terapeutin tehtävä? Mikä on terapian tehtävä? Jätän tästä nyt sivuun psykiatrian ja sairaudet. Ajattelen normaalia ahdistusta ja stressiä johon kuka tahansa ajautuu, vaikeat ihmissuhteet, kriisit yms.

Pohjimmainen tai päällimmäinen anti terapiassa on se kun saa puhua vaivaavista asioista myötämieliselle kuulijalle. Ahdistuksen poistuessa ihminen on aika hyvä keksimään itse ratkaisuja omaan elämäänsä. Ammattiterapeuttia ei tarvita jos on tilaisuus puhua sopivassa paikassa sopivalle kuulijalle. Jos ei ole ketään jolle puhua, pieni ongelma voi kasvaa hirvittävän ison ahdistuksen aiheeksi, mistä poikii pahaa oloa, masennusta, neuvottomuutta...

Elmatäti kertoi yhden huolensa bloginsa lukijoille ja taisi saada helpotusta avoimesta keskustelusta. Puhuminen, kirjoittaminen, keskustelu, elämäntaitokirjojen lukeminen ja ajatustyö, neuvonpito oman sisäisen minänsä kanssa... Minun käsittääkseni arkiterapia on aika pitkälle juuri tuota. Ihminen voi olla oman itsensä terapeutti, mutta usein auttaa saada ulkopuolista kannustusta.

Kunpa keksisin jonkin paremman sanan tuolle toiminnalle kuin terapia. Jotain tervehenkistä, kivaa ja haasteellista, mistä kenellekään ei tule mieleen mikään epänormaali tai häpeällinen asioiden penkominen, tai vihonviimeinen lässytys ja länkytys.

9 Comments:

 • Kristillisissä piireissä siitä "arkiterapiasta" käytetään nimeä "sielunhoito". Parhaimmillaan kun se on vain sitä, että saa purkaa sen pahan olon jollekin toiselle ja jopa keskustella aiheesta ilman painostusta.

  Eli voisko nimi olla sitten ajatustenhoito? Hoidetaan ikävät ajatukset päästä pihalle juttelemalla/kirjoittamalla/tai mikä ikinä sopiikaan.

  By Anonymous Teme, at 10:37 AM  

 • Kops, kyllä kannatti kertoa, koska helpotushan siitä seurasi!
  Siitä vielä täälläkin kiitos kaikille kanssaeläjille.

  Terapia on sinänsä ihan hyvä sana tuollekin toiminnalle, koska se _on_ terapeuttista. Muuten terapia pahimmillaan ja kukkahattutätimäisillään on lässyä länkytystä, tästäkin kun kokemusta on lapsen kautta.

  Ihanaa että on tämä arkiterapeuttinen vuorovaikutuskanava!

  By Anonymous Elma, at 10:40 AM  

 • Piti tarkistella vähän tuon terapia-sanan taustoja. Se liittyy hoitamiseen. Alkuaan juuri nimenomaan lääketieteelliseen hoitamiseen, mutta nykyään sitä käytetään laveamminkin. Merkittävä ero terapian ja tämän blogien kautta tapahtuvaan vuorovaikutukseen pohjautuvan "arkiterapian" välillä on se, että terapia on sopimussuhteinen.

  Ei ehkä voida puhua niinkään terapiasta vaan enemmänkin terapeuttisesta vaikutuksesta tai merkityksestä. Vertaistuki on myös hyvä sana silloin kun tukea kaivataan. Ja jos haluaa vain laajentaa omaa maailmankuvaansa ja löytää uusia asioita, voitaisiin käyttää sanaa... hmmmm... osallistuva kuuntelu? No jaa... mene ja tiedä. :)

  By Blogger Tony, at 11:07 AM  

 • Sille on sana, se on "vertaistuki". Ja sen asian kanssa puuhailen päivittäin. Ks. http;//www.eroperhe.net

  Mutta tuota ihmettelen:

  "kenellekään ei tule mieleen mikään epänormaali tai häpeällinen asioiden penkominen, tai vihonviimeinen lässytys ja länkytys"

  Tuleeko sinulle terapiasta mieleen tuollaisia asioita, tai ajatteletko että muille tulee? No, minulle ei tule siksi, että terapiakokemukseni oli upea juttu!

  By Anonymous Tiina Kaarela, at 1:26 PM  

 • Tiina, TIEDÄN enkä luule, että tosi monelle tulee mieleen vääriä mielleyhtymiä sanoista. Sanan psykologi voi maallikko käsittää monin tavoin, samoin sanan terapeutti, ja ikävä kyllä monella on mielessään niille negatiivinen lataus.

  Moni juttu lähtee oikein liikkeelle kun nimeää asian oikein. Sanat ovat todella voimaperäisiä ja vaikuttavia. Siksi olen jo pitkään toivonut sanan terapeutti rinnalle jotain vielä parempia sanaa, sellaisia, joista nekin innostuvat jotka vieroksuvat sanoja
  terapia ja terapeutti, koska yhdistävät ne johonkin ei-toivottuun.

  En oikein käsitä että kysyit mutta vastataan nyt kuitenkin: Minä en näe terapiasanassa mitään paheksuttavaa.
  Päinvastoin mielestäni kaikkien pitäisi innostua asiasta. Siksi sille haen parempaa nimeä.

  By Blogger Kops, at 2:34 PM  

 • Minullekin tuli heti mieleen sana "vertaistuki" (kuten Tiinallekin). Minulle vertaistuki on merkinnyt todella paljon. Ihmiselle on tärkää löytää vertaisiaan. Ihmisiä jotka ovat kokeneet samoja asioita kuin hän tai ajattelevat samalla tavoin kuin hän tai ovat vain jotenkin samalla aaltopituudella.

  Masentuneelle parasta "terapiaa" on masennuksesta jo selvinneen kertomukset, kannustus tai apu.

  Kirjaoppinut terapeutti usein jää etäiseksi, koska potilas voi ajatella, ettei tuo ymmärrä, kun se ei ole itse kokenut. No, saattaahan terapeuttikin olla kokenut masennuksen, mutta ei se sitä kai saa siellä istunnossa kertoa?

  Voisiko nuo kaksi sanaa yhdistää
  terapeutti+vertaistuki=
  VERTAISTERAPEUTTI

  Miltä kuulostaisi?

  By Blogger Hahmo, at 4:05 PM  

 • Well done!
  [url=http://eympdxle.com/phrt/fdpk.html]My homepage[/url] | [url=http://wlmqxjfk.com/jejo/xnpa.html]Cool site[/url]

  By Anonymous Anonymous, at 8:12 PM  

 • Great work!
  My homepage | Please visit

  By Anonymous Anonymous, at 8:12 PM  

 • Well done!
  http://eympdxle.com/phrt/fdpk.html | http://jijiqbug.com/apdg/owsh.html

  By Anonymous Anonymous, at 8:12 PM  

Post a Comment

<< Home