Kops

Friday, February 03, 2006

KONTROLLISTA

Voiko elämää hallita? Voiko ihminen hallita omaa elämäänsä? Jatkan juttua parin päivän takaisesta päreestäni, jonka kaikki lukijat käsittivät omalla tavallaan. Virisi keskustelua, johon lisään lastun.

Hallinta on vahva sana. Olisi toivottavaa että ihminen voisi VAIKUTTAA omaan elämäänsä mutta tiukka kontrolli ja hallinta tuntuu jotenkin hyvän elämän vastaiselta ajatuksena.
Sellaiselta missä ei ole sijaa rentoutumiselle ja elämän yllätyksistä nauttimiselle. Jos pistää kaiken energiansa hallitsemiseen, mahtaa olla väsynyt illalla.

Jotkut yrittävät selviytyä elämän vaikeuksista sellaisin konstein jotka eivät minun mielestäni voi antaa hyvää elämää, kuten alkoholi, itsensä kovettaminen, alistuminen kynnysmatoksi. En ainakaan ole tavannut yhtään onnellista alkoholistia, kovista tai itsensä alentajaa. Päinvastoin väärät pärjäilykeinot vievät aina vaan vaikeampaan suuntaan. En näe tuota elämän hallintana vaan elämän pakoiluna.

Nauhoitin TV:stä ohjelman jossa haastateltiin avioparia. Sain entistä lujemman uskon siihen että jokainen voi löytää hyvän elämän kun löytää oikean tien. Mies on vankilassa kahdesta taposta ja vaimo entinen huumeidenkäyttäjä ja diileri. Molemmilla on ollut hyvin vaikea lapsuus. He löysivät toisensa kirjeenvaihdossa, ja auttoivat toinen toistaan pääsemään selvyyteen elämästään. Jos ihmisellä on joku joka uskoo häneen, siitä saa voimia. Vastaavasti jos ympäristö syyllistää ja tuomitsee, ihminen lannistuu. Mistä muuten aina löytyykin se joku joka heittää "ensimmäisen kiven"?

Oman elämän hallinnassa tai omasta elämästä selviytymisessä on omat lainalaisuutensa, mutta kaikkein suurin motivaattori ja auttaja löytyy läheltä, omasta päästä ja sydämestä. Kannustusta ja tukea pääsee hakemaan Blogistanissa Kopsin luota. Joka ei usko niin sitä kepillä päähän. Kops!

3 Comments:

 • Hei,
  kiva lukea tästä aiheesta. Olen pitkälti samaa mieltä kanssasi siitä, että hallinta ja kontrolli elämän suhteen tuntuu jotenkin elämän vastaiselta, eikä oikeastaan ole edes mahdollista.

  Mutta toisten tuella ja rakkaudella on kyllä varmasti paljonkin vaikutusta siihen, että oppii pitämään itsestään ja elämästään huolta. Omalla kohdallani terapiavuorovaikutus on ollut keskeisessä asemassa sen suhteen, jollekin se on parisuhde jne..

  By Blogger syksyinen, at 5:35 PM  

 • Kun löytäisi aina sen viisauden tietää, mitä asioita kannattaa hartiavoimin yrittää muuttaa ja mihin taas sopeutua. Täytyy vain yrittää arvata ja pitää sen verran joustavuutta, että pystyy melko nopeaan korjaamaan huonot ratkaisunsa, kun niitä bongaa - jos vielä ehtii korjata.

  Vaikeuksissa pyristelevä parisuhde on tästä erinomainen esimerkki. Melkeinpä aina sen pystyy halutessaan lopettamaan ja voipa sitä usein ryhtyä kohentamaankin. Kauheaa on, jos liian varhain luovuttaa (ja on lapsia kärsimässä erosta) suhteesta, joka olisi korjaantunut kärsivällisellä huollolla entistä ehommaksi, mutta vähintään yhtä kauheaa on, jos kaksi ihmistä kärsii onnettomassa parisuhteessa, josta ei koskaan tule hyvää. Eikä kukaan muu kuin parisuhteen osapuolet voi ratkaista, mitä tehdä.

  Itse olen sen verran taitava etsimään aina positiivisia puolia, nauttimaan elämästäni ja sopeutumaan erilaisiin oloihin, että minun täytyy tosissani miettiä, milloin pitää kuitenkin pyrkiä jämäkästi muuttamaan olosuhteita sen sijaan, että "kiltisti" sopeudun.

  Hyvä aihe taas kerran :-)

  By Blogger Kaura, at 5:41 PM  

 • http://www.ihmiskunta.org/wp/?p=381
  Rohkenne linkata

  By Anonymous petja, at 12:34 PM  

Post a Comment

<< Home