Kops

Sunday, February 05, 2006

JAKSAMISESTA

Pääsin perjantaina kokeilemaan motivaattorin ja jaksamisterapeutin taitojani. Se onnistui niin että sain itselleni innostusenergiaa ja tulin kotiin virkistyneenä. Tavallisesti ihmiset palaavat töistä väsyneinä. Jaksamisterapia tehosi siis ainakin itseeni.

Muutaman tunnin istunto on selvästi parempi kuin 45 minuutin vastaanotto. Kävin yhden ihmisen kanssa läpi hänen työpaikkansa ongelmia. Työpaikalla on uusi esimies, joka ei ole perehtynyt asioihin, eikä vaikuta lainkaan varmaotteiselta ja päättäväiseltä. Se aiheuttaa epävarmuutta työntekijöissä. Huono työilmapiiri, negatiivinen lataus, muutama pinnari, monta sitruunanaamaa, kaikki valittavat ja syyttelevät, kukaan ei ehdota parannuksia positiivisella tavalla, muutama työtoveri on niin ärsyttävä että niitä ei haluttaisi edes nähdä. Töihinmeno on vastentahtoista. Missään hänen aikaisemmista työpaikoistaan ei ole koskaan ollut noin tulehtunutta ja raskasta ilmapiiriä.

Aika pitkään asiakkaani puhui työasioista selvästi ahdistuneena, kasvoilla kärsivä ilme. Hän teki torjuvia eleitä kertoillessaan työtovereista. Tein kysymyksiä, tarjosin pieniä kommentteja sinne tänne, rohkaisin puhumaan lisää. Söimme lounasta vällä, mutta jatkoimme puhumista. Hän kertoi myös edellisistä työpaikoistaan ja hauskoista muistoista. Lounaan jälkeen alkoi jo löytyä hyviä muistoja nykyisistäkin työtovereista. Ne huonot asiat piti vain ensin purkaa pois sydämeltä.

Siinä vaiheessa aloin tarjota hänelle käytännön keinoja vaikuttaa työpaikan oloihin. Annoin erilaisen näkökulman muutamaan asiaan, ja hän tarttui niihin innokkaasti. Minäkin innostuin lisää. Teimme toimintasuunnitelmia. Hänen asennoitumisensa muuttui toivottomasta ja torjuvasta valoisaksi kun hän tajusi voivansa itse asennoitua myönteisellä tavalla ja itse asiassa pystyvänsä saamaan aika tavalla muutosta aikaan. Siihen asti hän oli keskittänyt kaikki voimavaransa torjumiseen eikä siitä jäänyt ylimääräisiä voimia. Hän oli tuijottamut vain epäkohtia.

Voimavarat löytyvät meidän sisältämme, korvien välistä. Motivaattori antaa sysäyksen ulkopuolelta. Kun voimavarat vapautuvat, jokainen keksii itse keinoja joita voi kokeilla olojen parantamiseksi. Jos ne keinot loppuvat, minulla on lisää.

4 Comments:

 • Hienoa kun työsi ansiosta ko. työpaikan fiilis muuttui. Joskus se ikävä kyllä ei onnistu, varsinkin jos työyhteisössä on yksikin jäsen joka on linnoittautunut asemiinsa, - syönyt vuosikymmenet sitruunoita :Z

  By Blogger Leonoora, at 3:12 PM  

 • Joo, ja tiedän kokemuksesta että joskus ja joihinkin ei mikään tepsi. Silloin ainoa jonka saa muuttumaan on oma itse ja oma asennoituminen.

  By Blogger Kops, at 4:25 PM  

 • Kerrotko todella weblogissa terapiaistuntojen sisältöjä? Missä on asiakkaasi oikeusturva? Mielestäni tuollainen ei ole ammattimaista toimintaa!

  By Anonymous Anonymous, at 1:56 PM  

 • Anonymous,

  En tietenkään. Ei se ollut terapiaistunto.

  By Blogger Kops, at 12:50 PM  

Post a Comment

<< Home