Kops

Friday, February 17, 2006

HYVÄ KESKUSTELU

Mitä on hyvä keskustelu? Minusta ainakin se palaute mitä pelkokirjoituksiini on tullut täyttää hyvän keskustelun kriteerit. Keskustelijat tuovat eri näkökohtia mukaan asiaan, antavat esimerkkejä omasta kokemuspiiristään, mietiskelevät asiaa lisää esitettyjen kommenttien pohjalta. Joku on ennen keskusteluun mukaan tuloaan käynyt lukemassa googlesta asiaa ajattelunsa tueksi, mitä on sitten tuliaisina muillekin jakanut. Melkeinpä mikä tahansa aihe on niin laaja, että jyrkät mielipiteet kannattaisi kokonaan hylätä. Näkökulmaa vaihtamalla asia kuin asia saa uutta ulottuvuutta. Jos on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia ollaan mielestäni oikeilla jäljillä.

Yksi hyvän keskustelijan mitta on se että ei suoralta kädeltä tyrmää toisten esittämiä ajatuksia vaikka ne eivät omaan ajatusmaailmaan istuisikaan. Kaikestahan voi puhua. Puhe katkeaa turhaan siihen että aletaan vaatia jotakuta tilille hänen sanomisistaan riidanhaluisesti "Väitätkö että...? Sitten "syytetetyltä" katoavat halut avoimesti jatkaa keskustelua. Hän vetäytyy joko heti pois, tai vetäytyy annettuaan vihaisen tai loukkaantuneen puolustuksen aikaisemmalla mielipiteelleen. Kehnoimmassa tapauksessa hyvästä alusta muotoutuukin riitely. Parhaassa tapauksessa antoisa väittely hyvässä hengessä.

Mielipiteitä? Mitä on hyvä keskustelu? Mitä on huono keskustelu? Pääsetkö usein mukaan hyvään keskusteluun? Mitä teet jos huomaat olevasi huonossa keskustelussa?

5 Comments:

 • Mielestäni hyvä keskustelu on ehdottomasti sellainen, missä pöydän ääressä istuu erilaisia ihmisiä mielipiteineen. He puolustavat omaa näkökulmaansa asiallisesti ja osaavat perustella kantansa kunnolla.

  Hyvän keskustelun päätteeksi olisi ilo huomata, miten olisi saanut uusia näkökulmia loppuun koluttuun aiheeseen. Hyvässä keskustelussa ei positiivinen kommenttikaan ole poissuljettu.

  Huono keskustelu on ympäristö, jossa ihmiset puhuvat toistensa päälle tai jankkaavat liikaa omaa näkemystään, eivät ota vastaan uusia näkökulmia, menevät henkilökohtaisuuksiin tai ovat liian asenteellisia, kuten "minä tiedän kaiken".

  Tässä nyt joitain asioita, mitkä tulivat mieleeni.

  By Blogger Sebastian, at 10:20 AM  

 • Hyvään keskusteluun kuuluu myös hyvä huumori, ettei aihe mene liian vakavaksi.

  Katson useasti A - Talkia, mikä on mielenkiintoinen ohjelma, mutta valitettavan usein keskustelu käy liian raskaana ja juuri siihen tarvittaisiin ripaus huumoria.

  By Blogger Sebastian, at 10:25 AM  

 • Olen samoilla linjoilla kanssasi hyvän keskustelun kriteereistä. Hyvästä keskustelusta oppii aina jotakin uutta ja saa ehkä uusia näkökulmia keskusteltavaan asiaan, vaikka ei yhteisymmärrykseen päästäiskään.

  Hyviin keskusteluihin pääsee kuitenkin mukaan valitettavan harvoin. Vaikka itse olisi mukana avoimella asenteella, ei se takaa sitä, että muut keskustelijat olisivat. Aina tahtoo löytyä se yksi, joka teilaa muiden mielipiteet ja näkökulmat väärinä ainoastaan siksi, että ne eivät ole yhtäläisiä hänen omien mielipiteidensä kanssa. Kommentti "olet väärässä" vie usein pohjan hyvin alkaneelta keskustelulta ja johtaa koko homman väärille poluille.

  Keskustelu menee inttämisen ja riitelyn puolelle. Valitettavasti itsekin menee joskus mukaan tähän inttämiseen. Keskustelu ei loppujen lopuksi vie mihinkään ja siitä ei saa kukaan osaanottajista mitään irti.

  Usein kuitenkin vetäytyy keskustelusta ja on hiljaa, jos huomaa keskustelun menevän ikäväksi inttämiseksi ja toisten päälle puhumiseksi.

  Keskusteluissa täytyisi myös muistaa, että se ei ole henkilökohtaista, jos joku on eri mieltä. Ne ovat ne asiat, jotka riitelevät, ei ihmiset.

  By Anonymous viuhti, at 11:40 AM  

 • Toisaalta, Viuhti, ihmiset ovat usein hyvin kiihkeitä mielipiteissään ja puolustavat kantaansa voimakkaasti. Sekin on ihan hyvä asia, että kaikki mielipiteet saavat tarpeeksi painoarvoa ja tilaa.
  Monesti väittelyissä pyritään "voittamaan", vaikka parempi olisi, jos kaikki ottaisivat väittelyn mielipiteiden, tietojen, kokemuksen ja muun vaihteluna ja saisivat ajattelemisen aihetta.

  Tunnen ihmisiä, jotka luennoivat tai jyräävät ja se on kauhean rasittavaa. Meillä kotona on aina kiivaasti vaihdeltu mielipiteitä ja yleensä vielä melkoisella volyymilla. Väittelen avokin kanssa jatkuvasti. Minulla on paha tapa yrittää todistaa oma kantani oikeaksi ja jyrätä toinen, jos aihe on tärkeä, lähellä sydäntäni.

  Siksi yritän sanoa ihmisille, että ei kannata pelästyä, vaan käydä kunnolla "taistoon", koska en ole fanaattinen enkä periaatteen ihminen, voin vaihtaa mielipidettäni, jos saan tarpeeksi hyvät perustelut.

  Eniten keskusteluissa ehkä häiritsee minäminä-ihmiset, jotka puhuvat itsestään jatkuvasti. Tietenkin asioistakin puhuessa on hyvä ottaa henkilökohtainen ote ja puhua kokemuksista ja muista, mutta se ei ole enää keskustelua, mitä niin monet harrastavat nykyään,vaan monologien pitoa.
  Inhoan keskeyttämistä, todella paljon tai sitä, että toinen alkaa puhua jostain ihan muusta, kun olen sanonut jostain aiheesta jotain ja odotan jonkinlaista reaktiota, annan toiselle puheenvuoron.
  Mahtavuutta on, kun puhuu innokkaasti jonkun hyvän ystävän kanssa ja tietää täsmälleen, mitä toinen tarkoittaa, voi puhua ikäänkuin yhdellä suulla, yhdessä, samasta asiasta.

  Jostain kumman syystä miellyn aina miehiin, jotka ovat älykkäitä ja joilla on paljon sanottavaa, mutta jotka ottavat luennoitsijan sävyn ja asenteen puhuessaan. Se on rasittavaa ja taistelen nykyisen miehenkin kanssa samasta. Jos puhutaan politiikkaa,niin en halua mitään historiallista luentoa aiheesta, vaan puhua sillä tasolla, että molemmat pysyvät kärryillä ja voivat esittää mielipiteensä.

  Yksi, mikä on ehkä sietämättömintä, on sanojeni tulkinta. Mottoni onkin ihmissuhteissa ollut jo yli 15 vuotta: Sano mitä tarkoitat ja tarkoita mitä sanot. Jos sanon, että en pidä tästä tai tästä asiasta, niin jos toinen sanoo, että "niin, sä ajattelet sitä ja tätä ja mä tiedän, et sä tarkotat tota ja tätä." Hermo menee!
  Keskustelussa on todella tärkeää OIKEIN KUULEMINEN, silloin ei tulkita, arvailla eikä laiteta sanoja toisen suuhun, vaan kuullaan asiat ilman agendoja tai taka-ajatuksia.
  -minh-

  By Anonymous minh, at 2:55 PM  

 • Tulin kertomaan, että löysät minut jatkossa uudesta blogista tuhertamasta.

  -Titta-

  By Anonymous Titta, at 9:37 AM  

Post a Comment

<< Home