Kops

Friday, January 20, 2006

KOPS BUSSISSA

Tulee joskus mieleen bussin kanssamatkustajalta kysyä - vaikka en tietenkään kysy - että mihin tarkoitukseen olet alunperin halunnut lapsen kun sinua niin näyttää ärsyttävän keskustella hänen kanssaan? Matkan aikanahan olisi tilaisuus olla vuorovaikutuksessa lapsensa kanssa, oppia, opettaa, vaihtaa ajatuksia, kuulumisia, nauttia toistensa seurasta. Jo 3-vuotiailla on mitä mainioimpia jutunaiheita.

Yksi äiti korjasi kyllästyneellä äänellä, joka sopi hänen kyllästyneeseen naamaansa, muutaman vuoden ikäisen tyttärensä puhetta määrätietoisesti oikeelliseksi kirjakieleksi, lainkaan vastaamatta siihen mitä tyttö sanoi. Isä istui mykkänä vieressä. Arkiterapeutti Kops istui heidän takanaan ja toivoi voivansa kopauttaa aikuisia päähän. “Jutelkaa sen jälkikasvunne kanssa. Olkaa perhe.”

Kirjoittelen Rita Maestrassa kasvatuksesta ja haastan muita bloggareita samaan. Kasvatukseen ei kuulu ainoastaan fyysisistä tarpeista huolehtiminen, vaan myös henkisistä.

5 Comments:

 • Täyttä asiaa!!!

  Tuolla leikkipuistoissa ja muissa vastaavissa on yllin kyllin äitejä naama näkkärillä valittamassa kaikenlaisesta vaivasta, jota lapset heidän elämäänsä aiheuttavat, ja vastailevat lapsilleen ynseillä tuhahduksilla ja komennolla pyyhkiä nenä.

  Se on minustakin kummallista, sillä rakastan yli kaiken kohta 3-vuotiaan tyttöseni lennokkaita tarinoita ja teräviä havaintoja, ja odotan innolla kuinka vauva alkaa pian tapailemaan sanoja...

  Kaksikielisyyden sanotaan usein hidastavan kielen kehitystä, mutta meillä päinvastoin tyttö tuntuu olevan ikätasoaan edellä, molemmat kielet soljuvat sujuvasti - isäkin laillani viettää paljon aikaa, yhdessä keskustellen, ei ylhäältä sanellen.

  By Anonymous t., at 3:10 PM  

 • Naama näkkärillä - hah hah! Hyvin sanottu. Kaksikielisyys on kiinnostavaa. Usein käy niin että kaksikielisen kodin lapsi alkaa puhua myöhemmin kuin yksikielisen, mutta kokonaisin lausein, eli kyllä kieli on saattanut kehittyä siinä missä yksikielisilläkin mutta ei ole tullut "ulos".

  By Blogger Kops, at 4:19 PM  

 • No meidän 3-v tyttö kyllä on piristänyt bussissa niin isäänsä kuin kanssamatkustajia. siinä vaiheessa muutama matkustaja repesi, kun tyttö potki jalkojaan yhteen. Sen jälkeen hän totesi, että jalat tappelivat. Sitten jalat vain jatkoivat sitä, kunnes tyttö totesi surullisilla silmillä:"Kohta jalat joutuu vankilaan."

  Ja tuota... pakko myöntää, että muiden kauhuksi tai riemuksi olen kyllä yllyttänyt lastani mitä hauskoimpiin juttuihin bussissa. Sitä on tullut irvisteltyä kilpaa, höpötettyä mitä omituisinta juttua ja niin edelleen. En jaksaisi muuten istua siellä...

  By Anonymous Teme, at 1:55 PM  

 • No onneksi busseissa on semmoisia kuin sinä ja tyttäresi aina välillä.

  By Blogger Kops, at 4:42 PM  

 • Hitsi, kun on tullut tätä kasvatusasiaa niin paljon pohdittua viime päivät omassa ja jossain muussakin blogissa, että jos tulen vielä Rita maestraan julistamaan asiaani, niin toistan itseäni pahemman kerran. Seuraavan kerran, kun tulee lapsiasiaa blogeissa, niin otan Anna Wahlgrenin Lapsikirjan ja alan syytää lainauksia ja mielipiteitä(hirveästi hyviä juttuja tuli omaan blogiini Styränkilapset-postauksen kommentteihin) niin, ettei mitään rajaa. Asia, joka saa pulssin kohoamaan ja adrenaliinin pumppaamaan ja silloin löytyy kyllä sanottavaa täyslaidallisia:)
  -minh-

  By Anonymous minh, at 6:17 PM  

Post a Comment

<< Home