Kops

Tuesday, January 24, 2006

KARTTAKEPPI KATKEAA

Mietiskelin hiukan lisää aihetta vahingonilo ja tajusin sen että suomalaisissa kouluissa on tavallista käytöstä nauraa räkättää tai hihittää toisten väärille vastauksille. Vaihto-oppilaat kummastelevat sitä suuresti. Jos menen vielä joskus peruskouluun tai lukioon opettamaan pidän kyllä huolen ilmapiiristä ja siitä että lällätykset ja räkätykset loppuvat ennen kuin ovat alkaneetkaan. Tai karttakeppi katkeaa - niin totta kuin nimimerkkini on KOPS!

Mistä sellainen nauru lähtee joka ei ole hauskaa ja hyvää? Millainen luokkatoveri se on joka nauttii toisen epäonnistumisesta? Millainen työtoveri? Millainen ystävä, jos ei nauti toisen onnistumisesta ja kannusta?

4 Comments:

 • Liekö koululaitoksemme pitkällä historialla tasapäistämisen parissa osuutensa asiaan. Joskus 80-luvulla, kun itse aloittelin peruskoulua pienenä naperona, luokkakaverit järjestään pilkkasivat tavattoman julmasti tovereissaan kaikkea poikkeavaa. Oli yhdentekevää oliko kyseessä muita parempi tai huonompi osaaminen. Tästä ilmapiiristä olisi ollut tosi pitkä matka siihen, että oppiminen olisi ollut peräti hauskaa.

  Peruskoulussa rima on kuitenkin jo pitkään vedetty hitaimpien mukaan... normaalilla älyllä varustetut selviävät koko peruskoulusta mainiosti kuuntelemalla enintään puolella korvalla.

  Itse keksin vasta joskus IB-lukion alettua, että kokeiden päivämääriä ja koealueita voi merkata kalenteriin ja että niihin voi jopa valmistautua. Samoin opin vasta lukiossa että läksytkin vois tehdä. Peruskoulussa ei hirveästi haitannut jos ei tehnyt yhtikäs mitään...

  By Anonymous Osku, at 3:00 PM  

 • Hei Kops.
  Luulen, että vahingonilo ja kannustamattomuus ovat opittua käyttäytymistä. Parempaan pystytään, mutta tarvitaan esimerkkejä. Ryytimaan kitkemistä. Se, miten se ryytimaa sitten kitketään, onkin oma lukunsa.

  By Anonymous Anonymous, at 3:09 PM  

 • Juuri tämä asia on pyörinyt mielessäni viime aikoina. Tuo on niin väärin ja se pitäisi ehdottomasti olla kiellettyä ja oppilaitosten ja päiväkotien pitäisi kannustaa toisenlaiseen käyttäytymiseen. Vanhemista puhumattakaan. Että mä vihasin toisille nauramista jo ala-asteella. Ei ihme, että suomalaisista kasvaa huonoja ja ujoja esiintyjiä. - satunnainen matkaaja

  By Anonymous Anonymous, at 5:03 PM  

 • Vanhempien ja opettajien pitäisi ihan tosissaan paneutua tuohon asiaan.

  By Anonymous kops, at 10:41 AM  

Post a Comment

<< Home