Kops

Wednesday, January 11, 2006

KAHLEET VAI VAPAA TAHTO?

Ei ihmistä ole tarkoitettu kahleita kantamaan, väitän, mutta niin vaan laahustetaan pallo jalassa. Ellei toisten nilkkaan asentamana, itse siihen tällättynä. Missä se kuuluisa “ihmisen vapaa tahto” on?

Minä ja kommenttien jättäjät olemme puhuneet huonon itsetunnon ikeestä, ulkoa ohjautuvuudesta, siitä miten ahdasmielisissä kodeissa ja piireissä perheenjäsenet on vaiennettu, miten kansaa on aivopesty uskomaan että kiitteleminen ja kehuminen on pahasta, oman itsen esiin tuominen rumaa, itsekehut ja itserakkaus kaiken pahan alku ja juuri, ilonilmaukset ja nauru on estetty ennen kuin ne alkoivatkaan - varo nyt, itku pitkästä ilosta, kohta tapahtuu onnettomuus, jos nauraa räkätät...

Kuka meitä painaa alas? Kuka meitä pakottaa? Miksi emme saa olla onnellisia ja vapaita? Milloin Suomen kansa herää, heittää kahleet, vääntää kalterit ja purkaa muurit?

Hei mutta hetkinen! Sitten kuitenkin ensimmäinen joka vapautuu ja vielä nauraa (!), saa naapurien paheksunnan päälleen. Parasta pistää pallo takaisin nilkkaan. Niska kumarassa laahustaminen on ainakin tuttua, ellei muuta. Antaa ulkomaan pellejen virnistellä. Kohta hekin tottuvat jäyhiin oloihimme.

“Jäyhä” on tässä synonyymi ennen käyttämilleni termeille lestadiolainen, körttiläinen, ahdasmielinen, raskassoutuinen, melankolis-luterilainen.

Vapaan tahdon käsitteen käsitän siten että ihminen langettaa omasta vapaasta tahdostaan ylleen raskaan taakan ja vetää siihen muitakin. Muuten en osaa sitä käsittää tämän päivän Suomessa joka ei tietääkseni ole diktatuurinen sortovalta. Vai onko?

4 Comments:

 • Eihän sitä nyt, hyvänen aika, voi vapautumaan ruveta, täytyy odottaa että muut ensin, niin ei saa minkään sortin leimaa otsaansa. Niitä ovat juuri nämä: "Mitähän tuokin oikein esittää?", " Pakkoko on joka paikkaan tulla etunenässä ja olla niin keskipisteenä, että?!", "Tuolle nyt ainakin on noussut kusi päähän, jatkuvasti kehuskelee, kuinka hyvin menee" jne. Tiedämme kyllä kaikki, että sellaisesta ei pitäisi välittää, kun jos joku aloittaa jotain ja voi hyvin sen ansiosta, niin kohta muut jo perässä. Mutta "etunenässä" ei saa kulkea!
  -minh-

  By Anonymous minh, at 6:06 PM  

 • Vasara osuu siihen naulaan, jonka pää on muita ylempänä (sanovat muistaakseni japanilaiset, tuo mainio itsekurillinen kansakunta)...

  By Blogger Katja, at 6:24 PM  

 • Suomi on nykyään mediadiktatuurinen sortovalta. Media on se mikä tänä päivänä määrittää miten ihmisten täytyy olla. Esim. nyt tammikuussa pitää kaikkien alkaa laihduttaa. Muoti määrittää vaatteet ja aamulehdet uutiset, joita pitää seurata. Media määrittää miten olla IN ettei ole OUT. Ja tämä on se mikä luo paineita.

  By Anonymous Anonymous, at 8:02 PM  

 • Minh, ehkäpä tosiaan etenemme varoen ja hillitysti - mutta etenemme kuitenkin!

  Katja, jes, kaukoidän kulttuurit taitavat olla pidättyväisyydessään vielä meitä "pahempia".

  Anonyymi, tuo on äärettömän hyvä pointti. Jos sen tiedostaa, voi kyllä vapautua. Teini-ikäiset ovat yksi ryhmä joka jää pahastikin median uhriksi, toisinaan seurauksena anoreksia, ei ainoastaan huono olo ja angst omasta riittämättömyydestä.

  By Blogger Kops, at 7:35 AM  

Post a Comment

<< Home