Kops

Tuesday, January 03, 2006

ITSETUNNOSTA

Mikä on hyvä itsetunto? Se on muun muassa sitä että ihminen on uskollinen omalle itselleen ja tavoittelee elämässä asioita joihin uskoo, silloinkin kun muut eivät usko häneen. Tyypillinen esimerkki on kun isä haluaa pojasta itselleen seuraajan firmaan mutta poika ryhtyy muusikoksi, koska saa siinä täyttymyksensä.

Hyvä itsetunto on myös sitä että elää oman luonteensa ja temperamenttinsä mukaan eikä sen mukaan mitä ympäristö vaatii, tai mitä ihminen luulee että häneltä odotetaan. Jokaisen pitäisi saada olla oma itsensä jotta voi olla onnellinen ja elää itselleen sopivaa elämää. Se ei ole itsekkyyttä, koska omasta hyvinvoinnista lähtee myös läheistemme hyvinvointi. Henkisesti pahoinvoiva perheenäiti siirtää pahan olonsa lapsiinkin. Alaiset eivät toimi täydellä teholla jos johtajalla on herne nenässä. Tympiintynyt työtoveri levittää blääh ilmapiiriä työpaikalla.

Terveeseen itsetuntoon kuuluu myös se että antaa muiden ihmisten olla sellaisia kuin he ovat. Jos ihmisellä on ehjä itsetunto, ja hän hyväksyy itsensä, hän hyväksyy muutkin, ja kykenee myötäelämiseen, Tästä syystä hänen lähellään on mukava olla.

Hyvä itsetunto ei merkitse itsepäisyyttä eikä itsekkyyttä, eikä siihen liity kovuutta, vaan lujuutta.

(Toisessa blogissani tämän päivän postauksen aihe sivuaa myös “omaa itseä” ja yksilöllisyyttä. Mene sivulinkistä Rita Maestraan jota kirjoitan kieltenopettajan identiteetilläni.)

13 Comments:

 • Ah, mutta mitäs jos huonon itsetunnon ja huonon itsetuntemuksen omaavalle sanotaan: "Eläpäs oman luonteesi mukaisesti." Hän masentuu vielä enemmän, koska usein hänellä ei ole hajuakaan kuka on hän on ja mitä hän itse haluaa.

  Eikös ihmiset yleensä menekin terapeutin luo sen takia, että terapeutti sanoisi hänelle mitä hänen pitäisi tehdä. Terapeutti olisi se vahva ihminen, joka hänet pelastaisi. Kukaan muu kun ei ole siihen pystynyt. Hän antaisi jotain ihmelääkettä tai kertoisi totuuden elämästä.

  Jotkut eivät mene terapeutille millään, koska eivät halua olla vaivaksi. Heitä hävettää se ristiriita, että he haluavat olla yhtä aikaa vahvoja ja kovia, mutta niin riippuvaisia ja heikkoja. Miten sanoa terapeutille, että "Pelasta minut! Mutta tee se niin salaa, etteivät muut saa tietää siitä.."

  By Blogger Hahmo, at 9:42 AM  

 • Muuten tuli mieleeni, että Jonnakin laulaa näin:
  "maailman tuuli mä menetin rakkaan
  pelasta mut jos käy sun almanakkaan
  pelasta mut, pelasta

  heikosti tajuan mä elämisen taikaa,
  pelasta minut jos sinulla on aikaa,
  pelasta mut, pelasta"

  By Blogger Hahmo, at 9:45 AM  

 • Puhut asiaa. Kirjoitin hyvästä itsetunnosta, mutta esimerkiksi "kiltillä tytöllä" joka nykyään on päivän puheenaihe, ei ole edes päässyt syntymään itseä. Ei se ihan Kopsin pikaterapiassa löydy, mutta kyllähän siihenkin keinot on.

  Juu, monet menevät hakemaan ihmeparantumista terapeutilta, ja kieltenopettajana kohtaan aina yksilöitä jotka luulevat että he saavat kielitaidon ulkopuolelta suoraan päähän kaadettuna. Minä kopautan karttakepillä päähän.

  By Blogger Kops, at 11:01 AM  

 • Nonni nyt tuli tämäkin tilattua ; olin jotenkin epähuomiossa jättänyt tilaamatta blogilistalla.

  Nimim. Hatara pää ja ailahteleva itsetunto (suora korrelaatio aurinkotuulien suhteen ?!)

  =)

  By Blogger Maurelita Pligaa, at 12:36 PM  

 • Oma kokemus terapeutista on, ettei se sanonut mitään mitä pitäisi tehdä. Ei ohjeistanut. Esitti vain muutamassa kohdassa kysymyksiä. Minä puhuin ja sitä kautta mietin tilannetta. Siitä se selkiytyi.

  By Anonymous Anonymous, at 1:49 PM  

 • Olla oma itsensä ja elää itselleen sopivaa elämää...Minun lähipiirissäni isoveljeni tuntuu olevan sellainen, joka haluaisi muiden elävän itselleen sopivaa elämää. Nytkin pitäisi ostaa kamerakännykkä. Vai onkohan sitten syynä oma huono itsetuntoni tai kiltin tytön oireyhtymä, kun tuntuu että painostetaan?

  By Anonymous Charlotta, at 5:28 PM  

 • Hei Charlotta,

  Johtuupa se sitten mistä tahansa niin tuo tunne sinulla on. Minä olin ennen herkempi närkästymään ihmisille jotka kehottivat tekemään sitä ja tätä, mutta nykyään en moisesta ahdistu. Oma rauhallinen varmuuteni siitä että valinta on minun takaa mielenrauhan. On tosi vapauttavaa kun ei tarvitse ahdistua. Minä vastaisin vaan että en halua kamerakännykkää.

  Muistatko kun vuosia sitten aloit oikein olan takaa kehoittaa minua hankkimaan lempikoirani pystykorva?

  Aloin oikein suuttua mielessäni ja kysellä että tuletko sinä sitten pitämään sille seuraa kun olemme töissä pitkän päivän, ja tuletko ulkoiluttamaan sen - räkytystä, räkytystä - TIEDÄN että halusit ystävällesi Kopsille onnea, TIEDÄN että se ei ollut valtapeliä.

  Veljestäsi et voi tietää, mutta voit puhua asiasta ja tutkia omia tunteitasi. Veljellä saattaa olla sama motiivi kuin sinulla pystistä tyrkyttäessäsi. Voi Charlotta, eivätkö pystikset olekin ihania! - Nyt pystiskauppaan.

  By Blogger Kops, at 9:29 AM  

 • Kokemuksieni mukaan terapeutit eivät ohjeista vaan tosiaankin ovat kyseleviä asiantuntijoita, jotka antavat asiakkaalleen itse oivaltamisen mahdollisuuden. Tosin kognitiivisessa terapiassa terapeutti on aika aktiivinen: yhdessä asiakkaan kanssa pyritään löytämään myös uusia, eheyttäviä toimintatapoja. Ihan antoisaa on tutkiskella omaa käytöstään, kun toinen aivan varmasti kuuntelee vastapäätä. :)

  By Anonymous Louhi, at 10:12 AM  

 • Jep, piti itsetunnosta puhumani ja eksyin toisille poluille ;)


  Samaa mieltä olen terveestä itsetunnosta. Se on luonteen lujuutta, ei kovuutta. Tarvitaan luonteen lujuutta ja ymmärrystä, missä kulkee minän ja ympäristön rajat. Esimerkiksi minun ongelmani eivät ole sinun ongelmiasi tai sinun ongelmasi eivät ole minun ongelmiani. Kiltin tytön syndrooma).

  Lapsilla on syntyessään terve itsetunto. Ympäristö voi tukea sitä tai olla tukematta. Jos ympäristössä on itsetuntoa nujertavia ihmisiä, seuraukset kyllä näkyvät tavalla tai toisella. Liian kiltiksi tytöksi kasvetaan. Ruvetaan noudattamaan ulkoa tulevia käyttäytymismalleja. Ulkoaohjautuvuudesta jotkut puhuvat.

  Ulkoaojautuvuudesta voi tosiaankin oppia pois. Silloin h e t k e l l i s e s t i huonotuulinen pomo tai äiti eivät saa horjutettua alaisen tai lapsen hyvää tuulta. Jos huonotuulisuus on jokapäiväistä, niin pomolla tai äidillä itsellään on ongelma, johon hänen itsensä pitää puuttua.

  Kiltin tytön syndroomasta kärsin itsekin. Oivallettuani, että sekin on vain vallanhalun eräs muoto, olen pyrkinyt yhä enemmän pitämään näppini erossa muiden ongelmista :D

  By Anonymous Louhi, at 10:25 AM  

 • Mielenkiintoinen blogi! Ja minun kun pitäisi karsia suosikkilistaani. Huoh. :-)

  By Blogger Kaura, at 10:42 AM  

 • Louhi kirjoittaa viisasta asiaa! Ja aah, Kaura on ihan Suomen pystykorvan värinen. Pitääkö minun kuitenkin hankkia pystykorva? Olenko näin vaikutuksille altis? Olenko ulkoa ohjautuva?

  Muuten, onnellisuustutkimuksista käy ilmi että on ihmisiä jotka ovat onnellisimmillaan ns. ulkoa ohjautuvina, elämässä jossa joku muu päättää ja määrää.

  By Blogger Kops, at 11:29 AM  

 • Ooh, ihanko totta! Eikö ole todella rasittavaa unohtaa oma tahto. Entä ne toisten puolesta päättäjät...? Ovatko he sitten ihan oikeasti onnellisia? Onnellisia ja t e r v e i t ä..?

  By Anonymous Louhi, at 12:54 PM  

 • Voi Kops,

  En ollut tajunnut noin tyrkyttäneeni pystykorvaa! Tarkemmin ajatellen olen tuolloin varmaan juuri niin tehnyt, kun en itse voi ottaa koiraa, ja pystikset ovat niin ihania. Ymmärränhän, että yhtä mahdotonta teidän olisi ottaa koiraa, se joutuisi olemaan liikaa yksin. Ehkä veljelläni tosiaan on sama motiivi: kamerakännyt on niin niin makeita...ja kohta niihin saadaan jo videoneuvottelukin...
  Yksi asia on varma: niin kuin kirjoitit, halusin ja haluan ystävälleni Kopsille ONNEA! Jep, nyt pystiskaupaan! :-)

  By Anonymous Charlotta, at 2:48 PM  

Post a Comment

<< Home