Kops

Thursday, December 29, 2005

VISUAALISUUDESTA

Opettajankoulutuksessa kerrotaan että ihmisellä on karkeasti jaoteltuna kolme erilaista oppimistapaa. Valtaosa ihmisistä oppii esimerkiksi kieliä parhaiten näkemällä, siis visuaalisesti. Joku osa oppii tutkimusten mukaan parhaiten kuulemalla, vähemmistö liikkeen avulla. Jaottelu on suuntaa antava, ei jäykkä. Kaikki käyttänevät kaikkia kolmea. Maku- ja hajuaistia ei ole mainittu niissä lähteissä joita olen lukenut, ei liioin kuudetta aistia.

Havaitsemista ja oppimista voi yrittää tehostaa siten että käyttää kolmea eri aistikanavaa. Kieliä opiskellessa saadaan joskus hyviä tuloksia kun nähdään tekstiä samaan aikaan kuin sitä kuunnellaan. Toisinaan taas liiallinen nähtävään turvautuminen estää harjoittamasta heikompaa kykyä, eli kuulemista, jos se on opiskelijalla heikompi. Huomaan omista ohjattavistani että he tukeutuvat siihen mikä on heille helpompaa. Yritän rohkaista muuhunkin.

Silmät sulkemalla pystyy tehostamaan kuuloaistia, mikä on joskus aika kiva kikka keskittymiseen. Tuntoaistia saa tehostetuksi täydelliseen nautintoon kun sulkee silmät suudellessa. Saatko siitä mielikuvan? Taas palataan visuaalisuuteen. Vaikka suljemme silmät, kuva on kuitenkin ajatuksissa.

5 Comments:

 • Juu, itsepalvelupuolella minä. Mutta tulipahan mieleeni, että mikäköhän on terapian ja visuaalisuuden konteksti vai onkohan sellaista ollenkaan.

  By Anonymous Anonymous, at 5:45 PM  

 • Kato sinuakin näkee! Tai siis sinun muistikuvasi ööö...mielikuvasi...

  Nytpä tuli niin visaista pähkäiltävää että taisi mennä yöunet Kopsilta. Aion piirtää tästä diagrammin ja hahmotella eteenpäin luonnostelemalla paperille. Liitutauluakin tarvittaneen. Haen värikynät, tussit ja vesivärit. Siellä itsepalvelupuolella on tarvikkeita, mm. hiilipiirroksiin. Musteläikkätesteihinkin tarvitaan aineistoa.

  By Blogger Kops, at 6:13 PM  

 • Miten tiesitkin; suvereenisti rakastan hiiltä, kun teen kuvia.

  Hyvää huomenta, valmiiksi, arkiterapetti Kops, jos satut heräämään aikaisemmin.

  By Anonymous Anonymous, at 9:40 PM  

 • Mielenkiintoista. Olen kautta aikojen inhonnut koulun penkillä turhaan istumista. Optimitilanteessa olen käynyt tasan ensimmäisellä luennolla ja tentissä, ellei ole ollut laskareita tai jotakin muuta läsnäoloa vaativaa. Opin kiitettävällä tasolla kaikessa rauhassa itsekseni opiskelemalla, vaikka kaikessa teoreettisen asian opiskelussa luentojen kuuntelu olisi varmasti tehokkaampi kohdallani.

  Kielten opiskelu on ollut minulle lähes aina vastenmielistä. Ruotsia inhoan yli kaiken, englantia taas olen oppinut lähinnä käytännön pakosta, kun alani asiallinen kirjallisuus on pääosin englanniksi. Luen sitä nykyisin hyvin sujuvasti, kirjoitankin, mutta en juurikaan puhu. Ehkä kömpelyyteni suullisessa esityksessä on keskeinen tekijä, joka tekee kielten opiskelun kohdallani ikäväksi, vaikka muilta osin en koe rajoitteita olevan.

  Ääntäminen on minulle yksi niitä tuolla toisaalla blogistaniassa kysyttyjä häpeän aiheita. Siihen ei kai auta kuin kuunteleminen ja toistaminen?

  By Anonymous Iltakajo, at 10:11 PM  

 • Huomenta vaan. Heräsin ihme kyllä vasta klo 6 this morning. Enkun oppilas tulee klo 9. Yksityisoppilaita on siitä kiva ohjata että voi ottaa huomioon heidän yksilöllisen oppimistyylinsä ja treenata juuri sitä mitä tarvitaan.

  Hyvään ääntämiseen ei riitä kuunteleminen ja toistaminen, jos opiskelija ei tajua yhteyttä kirjaimien ja äänteiden välillä. Eilinen oppilas äänsi phone p:llä, kunnes kerroin että ph edustaa f-äännettä.

  Minulla on hullulta kuulostava suunnitelma kevääseen. Aion opettaa englannin ääntämistä kirjallisesti netissä. Olen siitä aika innostunut.

  By Blogger Kops, at 7:29 AM  

Post a Comment

<< Home