Kops

Saturday, December 03, 2005

VARO LENTOHIEKKAA

Viikonloppu alkaa ja buddhalainen pikaterapeutti vierailee taas blogilaisten luona. Otan kepin käteen ja lähden kulkemaan. Kopauksella annetaan uusi suunta hedelmättömille ajatuksille. Jos joku juuttuu valittamaan elämän kurjuutta, kops vaan kepillä napaus päähän. Ulos ruikutuksen, rypemisen ja valittamisen kehästä. Aina on toivoa, aina on valinnan mahdollisuuksia, kunhan heittää väärät ajatukset pois.

Kun masennus valtaa mielen ja elämän vaikeudet painavat maahan, maassa saa maata vain sen ajan että toipuu ja kerää voimansa. Masennuksen mereen ei heitetä ankkuria ja jäädä väkisin lannistuksen satamaan selittelemällä miten kurja lapsuus oli tai miten mikään ei koskaan meikäläiseltä onnistu. Maalaisjärjelläkin luulisi että maasta on suunta vain ylöspäin, ja kuitenkin sinnikkäimmät pessimistit kaivautuvat syvemmälle tai hukuttautuvat velloviin aallonpohjiin ja synkkään suohon.

Niin raskas on lasti että myötäeläväinen kanssaihminenkin alkaa painua mukana syvyyksiin ellei varo. Kops antaa myötätuntoa mutta sitä seuraa kepin kopautus: Ota vuoteesi ja kävele, nosta ankkuri, kierrä se paikka missä on lentohiekkaa. Huomaat että askel kevenee ja vaikeudet väistyvät. Kops!

Ensimmäinen askel ylös on usein puhuminen. Ei kenelle tahansa. Kuulijan pitää olla asiallinen ja myötämielinen. Jos sellaista ihmistä ei ole saatavilla, apua ja tukea omaan ajatteluun saa kirjoista. Kirjavalinnassa autan keppini kanssa. Jos tavoittelet käteesi tekstejä joiden seurassa lähdet uudelleen elämään lapsuuden pelkoja ja ahdistuksia, minulla on sinulle yksi sana, ja se on KOPS! Noiden opusten avulla et eheydy ja saa rauhaa. Valitse kirjallisuutta jossa kerrotaan miten ihmiset ovat selviytyneet. Terapeutti Tommy Hellsten kertoo pitkä kokemus takanaan miten elämästä selviää hengissä. Anna-Liisa Valtavaara on toinen luotettava apu. Tuonkaltaista lukemistoa jos kurkotat käteesi kirjahyllystä, kops keriytyy takaperin - spok!

Yleisön pyynnöstä (huolimatta) Kops on lupautunut kirjoittelemaan uskosta ja uskonnosta. Ehkäpä jo seuraavalla kerralla.

kops@ren.to

0 Comments:

Post a Comment

<< Home