Kops

Saturday, December 24, 2005

NAISET JA MIEHET

Eilen kirjoitin naisten puutteellisesta viestinnästä. Miehet ja lapset ymmärtäisivät helpommin jos pyynnöt esitettäisiin suoraan. Nainen tarkoittaa “tuopa”, “haepa” tyyppiset ohjeet/käskyt ystävällisiksi, kohteliaiksi tai jotenkin lievennetyiksi tuon -pa päätteen takaa, mutta viesti ei useinkaan mene perille sellaisena, koska hän muuntaa loputkin lauseesta oman logiikkansa mukaan, esimerkiksi “käypä katsomassa joko se posti kävi” tai “käypä katsomassa onko kaivossa vettä”, jotta ei kuulostaisi siltä kuin hän määräilisi tai pyytäisi jotain. Viesti menisi perille paremmin näin: “Hakisitko postin”” ja “Toisitko kaivosta vettä?” Näihin tulisi liittyä kiittäminen kun palvelus on tehty. Oletettavasti toinen nainen ymmärtäisi. Miehillä ja lapsilla on vaikeuksia. Jos aviopuoliso ymmärtää tuon ilmiön kaikki on tietenkin hyvin.

Millä tavalla sitten mieheltä lähtevä viestintä voi mennä metsään? Tämäkin on yksinkertainen ja helppo juttu kunhan käytetään tulkkia. Viestintäkonsultti Kops ryhtyy tulkkaamaan.

Klassinen asetelma. Nainen riutuu henkisesti kun mies ei koskaan sano hänelle arvostavaa sanaa. Hän alkaa asiasta huomautellakin ja mies ärtyy ja kiusaantuu, suuttuukin epäoikeudenmukaisuudesta. Mies nimittäin omasta mielestään sanoo kaiken joka päivä tekemällä työtä vaimon ja perheen vuoksi. Mies puhuu teoilla rakkaudesta eikä sanoilla. (Paitsi italialaiset ja muut etelämaalaiset, mutta sovitaan että esimerkkimiehemme on suomalainen.) Nainen pitää niitä tekoja itsestään selvyyksinä, ehkä olettaa että miehen ominaisuuksiin kuuluu sellainen, eikä anna niistä kiitosta. Hän keskittää vain ajatuksensa siihen että sanoja ei kuulu. Samalla mies panee merkille että kiitosta ei kuulu vaikka hän tekee parhaansa. Parisuhde on vaikeuksissa.

Öh, köh, huh - huomaan taas olevani miehen puolella. Mahtaako minussa olla aineksia parisuhdeterapautiksi lainkaan? Noh, Kops ryhdistäytyy nyt ja sanoo suorat sanat. Mies, nainen ei ole ajatustenlukija! Hän tarvitsee ne sanatkin jotta tietää mitä ajattelet, mitä tunnet, mikä saa sinut puurtamaan ja tarpomaan läpi tuulen ja tuiskun. Paitsi jos sinulla on nainen joka osaa tulkita miehen kieltä. Sinun sijassasi kuitenkin alkaisin etsiskellä sopivia sanoja. Tulet huomaamaan että arvostuksesi nousee elämänkumppanin silmissä. Ja siinä kun mielessäsi haudot että kiitoksia ei kuulu, et huomaa että et itsekään kiittele vaimoa kotitöitten tekemisesta.

____________________________________________________

Kirjoitus on artikkelisarjaa aiheesta Viestintä, jota kirjoitan muualla. Kops.
Löydät joskus osia siitä toisestakin blogistani Rita Maestra.

5 Comments:

 • Tiedätkö todella, mitä miehen päässä liikkuu, vai perustatko käsityksesi naiselliseen olettamukseen mitä siellä pitäisi/voisi oleman?

  Mielestäni sukupuolten välisen ajattelun eroavaisuus on enemmän kliseistä vitsin vääntöä kuin todellisuutta. Toki siitä saa totta, kun toimii ennakko-oletusten mukaisesti. Kyse on pohjimmiltaan sukupuolisen roolimallin mukaisesta toiminnasta.

  Olipa kyseessä mies tai nainen, ei kumpikaan ole ajatustenlukija. Kumpikin tarvitsee kiitokset tehdystä työstä, se on sanomattakin selvää. Nämä klassiset asetelmat ovat liiallisesti yleistäviä, lopulta jopa itseään toteuttavia.

  By Anonymous Iltakajo, at 9:18 AM  

 • Ohjaan ihmisiä ammatikseni, eli kirjoittamani taustalla on aina oikeita keissejä, enkä lähde missään vaiheessa väittämään että yleistykset, kliseet tai toisaalta yksittäiset tapaukset nostaisivat esiin mitään yleispätevää. Jos luet aikaisemmin kirjoittamaani, huomaat että en ole yksipuolisen ajattelun puoltaja. Olen kirjoittanut esimerkiksi puolitotuuksista tässä blogissa.

  Käsitykseni ei ole "naisellinen olettamus" kuten asian ilmaisit, vaan kaikki kirjoittamani perustuu työhöni, tutkimukseeni ja opintoihini. Kotisivuilleni ja taustatietoihini pääsee toisen blogini sivulinkista Pretty Polly, joka on oma yritykseni. Olen aikuiskouluttaja.

  Parhain terveisin Rita Ahonen

  By Anonymous kops, at 10:55 AM  

 • Harmi, etten nyt ehdi keskittyä lukemaan tekstejäsi, mutta palaan iihin myöhemmin.

  Joululumousta!

  By Blogger Leonoora, at 12:47 PM  

 • Argumentum ad hominem :o)

  Uskottavuutesi laski monta pistettä tuolla perustelulla. Se, että olet kieltenopettaja ja aikuiskouluttaja ei takaa automaattisesti oikeita näkemyksiä, ei myöskään työsi tai omat tutkimuksesi.

  En halua hyökätä sinua ja näkemyksiäsi vastaan. Jos itse uskot täysin siihen mitä kirjoitat, luotat kirjoitustesi kestävän myös kriittisen arvioinnin ja keskustelun niiden pitävyydestä.

  Kirjoitat varsin mielenkiintoisista aiheista, mutta tekstisi perusteella ymmärtämättä kirjoittamasi ydintä. Jos muuttaisimme tämän kirjoituksen sukupuolten välisestä viestinnästä todellisuutta vastaavaksi yksilöiden välisen viestinnän ongelmia käsitteleväksi, toimisi aiemmat kirjoituksesi hyvinä esimerkkeinä tästä.

  Toivon, ettet loukkaannu sanoistani, vaan löydät sanoistani viestin ytimen. Voin mielelläni käydä aiheesta pidempää, analyyttistä debattia :o)

  By Anonymous Iltakajo, at 9:41 AM  

 • Niin vaan minäkin luulin eiliseen asti että Kops on mies ja Rita nainen. Kummassakohan olin väärässä?

  By Anonymous Anonymous, at 12:27 PM  

Post a Comment

<< Home