Kops

Monday, December 12, 2005

MISTÄ TAHANSA OPPII

Kirjoituskoneiden aikaan Kops osui paikalle kun työtoveri manaili hakatessaan ranskankielisten tuotteiden nimiä listaksi. Ihmisparka kitkutti ensin e, sitten tela takaisin - sitten aksentti, sitten tela eteenpäin. Neljä eri vaihetta yhtä é:tä varten. Crème régénérante alkoi ilmeisesti olla liikaa kun savu nousi kaverin päästä... Kops sanoi: Lyö ensin se aksentin merkki, niin pärjäät kahdella lyönnillä. - - - Hiljaisuus. Sitten riemu - kaveri nousi seisomaan ja halasi Kopsia kiitokseksi.

Se joka on jotain oivaltanut, antakoon sen muidenkin käyttöön. Kertokoon yhdelle ihmiselle, luennoikoon ryhmälle, tai vielä parempi, kirjatkoon kirjaksi. Ne jotka KIVENKOVAAN väittävät, että kirjoista ei opi, julistavat väärää totuutta. Kirjoista, eli niiden kirjoittajilta ei opi, on Kopsia suututtava, hänen työtään haittaava väite. Koko totuus on että mistä tahansa oppii, jos on oppiakseen. Kaikki ei sovi kaikille. Kärsimättömälle terapeutille ei sovi pitkäterapia, ei edes lyhytterapia, Kops on pikaterapeutti. Minun vastaanotollani ei asiakkaan anneta selittää mikä EI onnistu, mutta pikaterapian ulkopuolella on itsepalvelupuoli, jonne kaikki ovat tervetulleita. Siellä ratkaisuja syntyy hitaasti tai ei ollenkaan. Sen puolen sihteeri kirjoittaa é:t neljällä lyönnillä. Hän kuuluu siihen koulukuntaan joka uskoo että vain tekemällä omat virheensä oppii. Pistän välioven kiinni koska on niin tuhauttavaa katsella vierestä ilman että saa auttaa.

Tähän uskon: Opin kun minulla on avoin mieli. Opin elämällä elämää, kuuntelemalla, keskustelemalla, vuorovaikutuksessa muiden kanssa, tekemällä ajatustyötä, vertaamalla uutta tietoa ja uusia kokemuksia aiemmin kokemaani. On asioita joita kirjoista ei voi oppia, asioita jotka pitää kokea ja läpikäydä. Kaikki tunteet kuuluvat tuohon ryhmään, elämykset, kokemukset. Kirjojen avulla voi saada syventävää, valaisevaa tietoa, kuten että suuttuminen voikin olla naamioitua pelkoa. Pelkkä kokeminen ei riitä elämän ymmärtämiseen, kuten ei myöskään pelkkä kirjojen lukeminen.

Tähän tulee “joo mutta” kommentteja joissa yritetään kuumeisesti todistella että “eihän elämää voi oppia kirjoista”. Kommentit tulevat niiltä jotka eivät lukeneet mitä kirjoitin vaan oman tulkintansa siitä. He eivät muilta opikaan. Kun he menevät luennolle heillä on oma tiukka mielipide asioista, ja kun he poistuvat luennolta, heillä on täsmälleen se sama mielipide muokkautumattomana tallella.

Mistä tahansa oppii jos on oppiakseen. Mistään ei opi mitään jos oikein ottaa sen päämääräkseen. Ja sitten vielä: ne jotka hokevat "Kirjoista ei opi elämää" tarkoittavat "elämällä" jotain mitä eivät tunnu edes tietävän. Mitä elämä on? Missä se on? Se on sisällämme, ulkopuolellamme, vuorovaikutuksessa, kehityksessä, liikkeessä...

Ei sitä tarvitse lähteä Tiibetistä etsimään, mutta voihan sieltä tietysti saada paremman näköalan omaan elämään. Palattua toivottavasti tajuaa että elämä on aina siellä missä minäkin olen.

Edellä olevan kirjoituksen aiheet

1) Pessimistien lempilause "Kirjoista ei opi mitään" joka tekee terapian tyhjäksi.

2) Yhden sun toisen totuutena toitottama PUOLItotuus "Elämää ei opi kirjoista".

4 Comments:

 • Kyllä, ei, en tiedä. Mitä siitä. Elämä on nimenomaan tässä ja nyt ja itsessä. Oivaltaminen... entä tunne? Elämää oppii internetistä.

  By Anonymous Anonymous, at 10:55 AM  

 • Terveisiä tunnin kävelylenkiltä. Ihana tunne kävellä auringossa. Haluaisin leipoa viilan kakun sisään ja lähettää kaikille toimistovankiloissa ja muissa pakkotyölaitoksissa kituville. Vaikka pääseehän sieltä HENGESSÄ haaveilemalla pois. Kun sen vaan oivaltaa. Se tuo hienon tunteen. Minäkin uskon että elämää oppii Internetistä. Yleensä opin sinun avullasi. Kommenttisi pistävät harmaat aivosolut liikkeelle.

  By Blogger Kops, at 11:48 AM  

 • Kirjailijat ovat oppineet kirjoittamaan kirjoista, Waltarin opas on ollut suomalaisten kirjailijoiden alkeisoppikirja ties kuinka kauan.

  Minä olen oppinut kirjoista tekemään ruokaa, hoitamaan lapsia ja puutarhaa ja kaikkea muuta mahdollista.

  Kirjoista oppii elämää jäsentämään.

  By Anonymous Anitak, at 3:26 PM  

 • Hyvin puhuttu! Taidanpa lähteä lukemaan blogiasi ja katsomaan mitä sieltä oppii.
  Ja vihdoinkin (!) joku joka sanoo että lastenkasvatusta voi oppia kirjoista. Kirjoitan siitä aiheesta myöhemmin jotain. Kops.

  By Anonymous kops, at 3:45 PM  

Post a Comment

<< Home