Kops

Tuesday, December 20, 2005

MISTÄ LISÄÄ VOIMIA

Tekemistä riittää, työt kasaantuvat, ei tahdo jaksaa kaikkea... Onko tuttua? Olen keksinyt ja kehittänyt omaan elämääni verrattomat energialähteet. Voisin kirjoittaa kirjan. Minulla on runsain mitoin apuneuvoja ajanhallintaan ja oman elämäni hallintaan. Jakaisin niitä mielelläni muillekin.

Suurimmat esteet hyvään elämään lienevät omien korvien välissä. Oikea ajattelutapa vie eteenpäin ja vapauttaa energiaa. Rasitetuimmat, väsyneimmät ihmiset jotta tunnen voisivat aivan helposti saada itselleen elämisen arvoisen olotilan. Jo muutaman vuoden olen katsellut, ja varsinkin kuunnellut, yhtä henkilöä jonka tielle näyttää kasaantuvan vaikeuksia ja vastoinkäymisiä yhtenään. Hän läpikäy pitkiä masennuskausia. Pystyn auttamaan hyvin vähän seuraavasta syystä.

Hänen elämän selitysmallinsa on negatiivinen. Lähes kaikki hänen suustaan päästämänsä lausunnot ovat kielteisiä. Hänen kanssaan keskusteleminen uuvuttaa minut täysin, koska hänestä huokuu voimakas torjunta. Jokaisessa lauseessa on ei tai älä. “Ei sinne voi mennä. Ei siitä tule mitään. Älä luule tajuavasi meikäläisen elämää. Siitä ei ole mitään hyötyä. Miehet eivät puhu. Kirjoista ei opi elämää.” Hän tuntuu käyttävän kaikki voimansa vastustamiseen.

Kirjoittaisin lisää kyseisestä aiheesta, mutta huomaan voimieni ehtyvän pelkästä hänen ajattelemisestaan. Joudun suojelemaan itseäni ja suuntaamaan ajatukseni muualle. Torjunta ja kielteisyys kuluttavat ihmistä, ja väsyttävät hänet ja hänen lähipiirinsä nopeasti loppuun. Vältä kielteisyyttä, torjuntaa, kyynisyyttä, pessimismiä. Siinä päivän energiavinkki.

________________________________________________

Kyyninen = elämään kyllästynyt; elämänasenne, jonka mukaan kaikki on aina pielessä, elämän kovettama

Kyyninen ihminen saattaa olla kyräilevä, epäluottavainen, pilkallinen, halveksiva, tunteeton.

6 Comments:

 • Hei.
  Hyvä kirjoitus. Toivon, että löydät tavan auttaa ystävääsi uupumatta itse. Auttaisikohan näiden tuntemustesi kertominen suoraan hänelle. Vai tulisiko vain lisää pahaa oloa?

  By Blogger M, at 12:34 PM  

 • Kokemus opettaa luopumaan mahdottomista tehtävistä. Ennen tuli yritetyksi vuosikausia joidenkin yksilöitten kanssa. Monet jutut näkee vasta jälkikäteen.

  Ohjaan ihmisiä ammatissani, joten kokemusta on sekä työn että siviilielämän puolesta. Joskus saa nenilleen, joskus onnistuu.

  Olet oikeassa siinä että usein ihminen ei sano ongelmasta mitään toiselle vaan kärsii mykkänä. Monet eivät ota riskiä.
  Minä otan turhankin usein.

  By Blogger Rita Maestra, at 4:16 PM  

 • Minä olen pitkään pitänyt kyynisyyttä suojakuorena, jonka ihmiset rakentavat ympärilleen koettuaan erinäisiä pettymyksiä. Masennus on sitten taas vähän toinen juttu. Muistan itsekin joskus koittaneeni auttaa masentunutta ystävääni, mutta kaikki positiiviset ehdotukset tosiaankin teilattiin negatiivisuudella. Ts. ihminen ei välttämättä kykene edes ottamaan vastaan apua. Ei kai siinä voi oikein muuten auttaa kuin kuunnella. Masentunut ihminen kun ei kykene ajattelemaan positiivisesti, vaikka kuka käskisi. Kyseessä lienee myös aivan aivofysiologinen juttu. Negatiivinen ajattelu aktivoi aivoista vastaavanlaisia yhtä negatiivisa näkökulmia ja tulkintoja (assosiatiivisten verkostojen kautta), jotka vahvistavat ennestään negatiivista tapaa katsella maailmaa.

  By Blogger Hurina, at 5:31 PM  

 • Kyynisyys on tervettä, se suojaa turhilta kolhuilta. Totta kai masentunut ajattelee negatiivis-sävytteisesti, muuten hän tuskin olisi masentunut. On vaikea ymmärtää, miksi masentunut rypee itseinhossa ja alakulon syövereissä, ellei sitä ole itse kokenut. Mielen täyttää toivottomuus, eikä uskoa tulevaisuuteen enää ole, ei ole syytä enää iloita. Kun koko ajan väsyttää ja kaikki tuntuu kyllästyttävältä, ei silloin pysty normaaliin toimintaan, vaikka esim. ulkoilulenkki varmasti voisi piristääkin. Kun on voimaton olo, sille ei itse voi mitään.

  Ja toki on meitäkin, joilla masennusjaksoille on neurobiologiset syyt ja lapsuudesta asti vinoutuneet persoonallisuuden rakenteet. Näihin napsitaan aamuin illoin pillereitä ja käydään psykoterapiassa, joskus tuntuu sekin turhalta.

  Anteeksi vuodatukseni, mutta jotenkin tekstistäsi välittyi vilpitön ihmettely, sellainen tunne, ettet tiedä mistä puhut. Ehkä näin ei ole, pahoittelen, halusin vain tuoda omia näkemyksiäni mt-potilaan silmin.

  By Anonymous Iltakajo, at 10:06 PM  

 • Tartuit jännittävään aiheeseen. Oma tunnetila tosiaan rakennetaan niiden uskomusten voimalla, mitä itsellemme selitämme. Minäpuheemme määrittelee tapamme kuvata maailmaa itsellemme, ja sitä kautta ulospäin.

  Ihmisen auttaminen on vaikeaa. Erityisen vaikeaa silloin kun toinen ei halua tulla vastaan, eli on jo niin syvällä kaivamissaan poteroissa, ettei valoa näy.

  Jostain syystä luulen, että silloin vain oikea syvä kriisi voi olla riittävä voima muutoksen aikaansaamiseksi. Se oma tahto on ammennettava jostain.

  By Anonymous M.A., at 12:28 AM  

 • Kiitos kaikille upeista kommenteista!
  Oheisen kirjoitukseni pointti oli se että negatiivisuus on yksi todella iso syy siihen että aika menee hukkaan ja voimat loppuvat. Tuo liittyy kirjoitussarjaani työuupumuksen estämisestä, josta kirjoitan muualla.

  Toinen juttu on tietenkin ongelmaiset yksilöt, työkyvyttömyys, masentuneisuus normaalina, tilapäisenä ilmiönä, ja masentuneisuus lamaannuttavana sairaudenkaltaisena tilana, josta on hyvin vaikea nousta.

  m.a. ja minä puhuimme kai lähinnä työpaikan asioista, hurina ja iltakajo käsittelivät asiaa ehkä enemmänkin mielenterveyden kannalta. Minulla on siitäkin paljon kirjoitettavaa toisella kerralla. Olen auttanut masentuneita, jopa menestyen.

  Kyynisyys voi olla tervettä. Se voi jopa olla huumorin laji, mutta on toisenkinkaltaista epätervettä kyynisyyttä. Riippuu tapauksessta.

  Jatketaan näitä kiinnostavia aiheita.
  Kivaa.

  By Blogger Kops, at 4:52 AM  

Post a Comment

<< Home